abonneren

Spam via sociale netwerksites neemt toe

Volgens een internationaal onderzoek van F-Secure is ‘social network spam’ voor één op drie Facebook-gebruikers een probleem.78% denkt dat spam een probleem op de site is, en 49% geeft aan vaak iets in hun newsfeeds te vinden wat op spam lijkt.

De spamgroei op sociale netwerken wordt veroorzaakt door zowel spam-applicaties als nepprofielen. De applicaties bevorderen virale concepten zoals de Facebook ‘Dislike'-knop, die door 12% van de Facebook-gebruikers werd geprobeerd, of de mogelijkheid om te zien wie jouw profiel heeft bekeken (door 20% geprobeerd). Wanneer een Facebook-gebruiker de spam-applicatie heeft geactiveerd, wordt dit meteen gedeeld met alle vrienden waardoor het bedrog kan ontstaan.

De namaakprofielen maken meestal gebruik van een verleidelijke, jonge dame. Veelal kennen de profielen frequente updates en bouwen in een maandenlange aanloop grote vriendenlijst op voordat zij spam beginnen te verspreiden, meestal voor ‘volwassen' sites.

Facebook heeft onlangs een aantal stappen genomen om spam te verwijderen, waaronder juridische actie tegen spammers en verbeteringen op de site waar je spam kunt aangeven, alsmede een spam-filter voor zakelijke pagina's.

Een voordehandliggende tip is om enkel mensen uit te nodigen die je ook daadwerkelijk kent voordat je onbewust een spammer toelaat tot je vriendenlijst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie