Sony Xperia Z Ultra: een eerste indruk

Sony hield tegelijkertijd met de presentatie van de Sony Xperia Z Ultra de Mobile Asia Expo ook een persbijeenkomst op het hoofdkantoor van Sony Mobile in Badhoevedorp. Daar hadden we de mogelijkheid om even met het de nieuwe smartphone met het gigantische scherm te spelen.

 

Al begin januari zagen we berichten over de Sony Xperia Z Ultra, toen nog onder de werknaam Togari. De geruchten over dit toestel leken een beetje te veel van het goede: het lag niet echt in de lijn der verwachting dat Sony met een toestel met 3 GB aan RAM-geheugen, een 13 megapixelcamera en de Snapdragon 800-chipset zou komen. Dat bleek ook uiteindelijk ook wat te veel van het goede: de Xperia Z Ultra heeft namelijk 2 GB aan RAM-geheugen, een 8 megapixelcamera, maar wél de snelle Snapdragon 800-chipset. 

De Sony Xperia Z Ultra kunnen we met recht een phablet noemen. Deze samenvoeging van 'phone' en 'tablet' is een accurate omschrijving van het reusachtige toestel. Het scherm van het toestel is slechts 0,6 inch (1,5 centimeter) kleiner dan de gangbare afmeting voor een kleine tablet en maar liefst 1,4 inch (3,6 centimeter) groter dan het schermformaat van de 'normale' Xperia Z. 

Groot scherm

We hebben het al een paar keer laten vallen, maar de Xperia Z Ultra heeft nogal een groot scherm. Hoe groot? Het is de grootste smartphone van dit moment. Zelfs vergeleken met de andere grote smartphones van dit moment is het Sony-toestel enorm. Kijk maar eens naar het onderstaande plaatje. 

Afbeelding via @MKBHD


We zien al jaren een trend van steeds groter wordende smartphoneschermen. De eerste Androidsmartphone, de T-Mobile G1, had nog een 3,2 inch-scherm. Het duurde niet lang of een 3,7 inch-scherm werd normaal, waarna 4,0- en later 4,7 inch-schermen het overnamen. Dit jaar is het jaar van de 5 inch-schermen voor toptoestellen. Echter er zijn nog twee segmenten met smartphones met nóg grotere schermen. Deze trend werd gestart door Samsung, dat als eerste een smartphone met een (erg) groot scherm succesvol wist te maken. We hebben het dan over de Samsung Galaxy Note

Dit jaar is er een nieuw segment bijgekomen, het segment van de mega-smartphones. Huawei kwam met de Ascend Mate, een toestel met een 6,1 inch-scherm. Ook Samsung zag brood in dit nieuwe segment en bracht de Samsung Galaxy Mega 6.3 uit. De Sony Xperia Z Ultra is de eerste smartphone in het enorme-schermen-segment dat een full HD-scherm heeft. 

Inderdaad, het scherm van de Xperia Z Ultra is schitterend. Ondanks dat het scherm van de Xperia Z Ultra dezelfde resolutie heeft als zijn 'kleine' broertje, de Xperia Z, is deze resolutie erg mooi op het 6,4 inch-scherm. Het scherm van de Xperia Z Ultra heeft een nieuw paneel, waardoor het scherm een stuk beter is dan dat van de Xperia Z. Het scherm van de Xperia Z heeft namelijk een slechte kijkhoek, waardoor het beeld al snel slecht er uitziet. 

Snelle chipset

De Sony Xperia Z Ultra lijkt één van de eerste smartphones, zo niet dé eerste, te worden met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 800-chipset. Deze chipset werd begin dit jaar aangekondigd als topmodel in de nieuwe reeks met chipsets van Qualcomm. Het is dan ook bijzonder dat juist Sony met één van de eerste toestellen met de Snapdragon 800-chipset komt. 

De Xperia Z Ultra voelt snel aan, heel erg snel. Het probleem is dat het moeilijk is om objectief vast te stellen is hoe snel een toestel nou eigenlijk echt is. Daarom gebruiken we meestal benchmark-applicaties, die een (objectieve) score geven die de prestaties van een toestel samenvat. De meestgebruikte applicatie voor dit soort benchmarks is momenteel AnTuTu. In deze benchmark haalt de Xperia Z Ultra een score van 33.832. Dit is veel meer dan de Samsung Galaxy S4 (24.085) en de HTC One (23.500), twee toptoestellen die draaien op de Snapdragon 600-chipset, een stapje onder de Snapdragon 800. AnTuTu claimt dat een verdubbeling in score ook een verdubbeling in prestaties betekent, dus presteert de Xperia Z Ultra maar liefst 40% beter dan de Galaxy S4.

Ruim 40% betere prestaties dan de huidige topmodellen klinkt erg interessant. We hoeven echter niet te veel waarde te hechten aan benchmarks, uiteindelijk gaat het er toch om of het toestel hapert bij intensief gebruik, tijdens het gamen of het bekijken van een hogeresolutievideo. Alleen dat laatste hebben we kunnen proberen en het weergeven van een full HD-video werkte uitstekend. 

Eerste indrukken

Qua design valt er op de Sony Xperia Z Ultra niets af te dingen. Er bestaat geen twijfel over of de Xperia Z Ultra in de Xperia Z-familie thuishoort: het toestel is qua design een grotere versie van de Xperia Z. De Ultra heeft ook een metalen body, is aan de voor- én achterkant volledig voorzien van glas. Daarnaast zien we dezelfde ronde aan/uit-knop als op de Xperia Z (en Tablet Z) weer terug. 

Een ander element dat we ook terugzien in de andere Xperia Z-producten is de geringe dikte van de apparaten. De Xperia Z Ultra is slechts 6,5 millimeter dik, wat het apparaat een stuk handzamer maakt dan je zou verwachten. Het geringe gewicht van de smartphone (212 gram) draagt daar ook aan bij. Vergeleken met een 7 inch-tablet is de Xperia Z Ultra een stuk handzamer, maar vergeleken met een 5 inch-smartphone is de Xperia Z toch wel erg groot. Niet te groot om in je hand te houden, maar wel te groot om in je broekzak mee te nemen. 

Wanneer je mij drie jaar geleden de Xperia Z Ultra had laten zien, dan had ik gedacht dat het een grap was. Nog steeds lijkt mij persoonlijk het formaat onhandig, maar ik kan niet ontkennen dat het enorme scherm in combinatie met het dunne ontwerp erg aantrekkelijk is. Vooral wanneer je niet van plan bent om je smartphone in je broekzak te stoppen, is de Xperia Z Ultra het overwegen waard. Je moet dan wel tegen de verbaasde blikken kunnen wanneer je het toestel gebruikt om in het openbaar te bellen. Voor mensen die niet graag met een strijkplank aan het oor staan wordt er een Bluetooth-clip meegeleverd met het toestel. Op dit apparaatje kunt je ook je eigen oortjes of headset aansluiten. 

Een mooiere oplossing voor mensen die niet graag bellen met een 6,4 inch-smartphone aan hun oor is de Smart Bluetooth Handset SBH52. Deze Bluetooth-clip met scherm heeft dezelfde mogelijkheid als de meegeleverde headset, maar heeft ook nog eens een ingebouwde speaker en microfoon. Daarmee kun je het kleine apparaatje gebruiken als handset door deze aan je oor te houden. Een ideale oplossing dus, maar tegen welke prijs is nog niet bekend.

De Xperia Z Ultra heeft nog een interessante mogelijkheid: hij zou uitstekend moeten werken met een (passieve) stylus. Hiervoor heeft Sony een speciale laag in het scherm laten aanbrengen. Deze stylus wordt meegeleverd met het toestel, maar er is volgens Sony geen plek om het pennetje op te bergen in het toestel zelf of in één van de officiële hoesjes. Vooral dat laatste is een gemiste kans. De Xperia Z Ultra is ook te gebruiken met een potlood of pen, zo lang er maar iets van metaal in zit. Het is ook mogelijk om aantekeningen te maken op een papiertje met daaronder de Xperia Z Ultra en de aantekeningen komen door het papier op het scherm terecht. Of dit in de praktijk ook zo goed uit zal pakken is nog maar de vraag: bij het zelf uitproberen gisteren, werkte dit nog niet goed. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat het niet ging om de uiteindelijke versie van Z Ultra, of in ieder geval niet om de uiteindelijke softwareversie. 

Sony heeft niet het onderste uit de kan gehaald wat betreft de camera. De Z Ultra heeft een 8 megapixelcamera. Dit zou mogelijk te maken hebben met leveringsproblemen bij de 13 megapixelcamera, maar Sony liet ons weten dat het toestel niet gemaakt is om foto's mee te maken. Dat wordt helemaal duidelijk als we kijken naar de achterkant van het toestel: daar is geen flitser te vinden, een vreemde beslissing bij een toestel dat voor de rest toch prima specificaties heeft. 

 

Sony SmartWatch 2

Naast de enorme Xperia Z Ultra kwam Sony ook nog met een veel kleiner product: de Sony SmartWatch 2. Dit slimme horloge is zeker niet de eerste van de hand van Sony. Het bedrijf ziet zichzelf dan ook als pionier op het gebied van smartwatches. Al in 2007 kwam het bedrijf met 'normale' horloges met analoge wijzerplaat die notificaties konden doorgeven. De LiveView was de eerste smartwatch van Sony met een 'groot' LCD-scherm. Deze werd begin vorig jaar opgevolgd door de Sony SmartWatch. 

De Sony SmartWatch 2 is het logische vervolg op de eerste SmartWatch. Het apparaatje heeft een hogere resolutie, ziet er beter uit en heeft een betere accuduur. De SmartWatch 2 werkt in principe met alle Androidtoestellen met Android 4.0 en hoger, waardoor het slimme horloge wel eens een hit zou kunnen gaan worden. Er zijn wel wat toestellen die niet samenwerken met de SmartWatch 2 omdat die niet gebruik maken van de standaard-Bluetoothversie van Android.

Tijdens de persbijeenkomst gistermorgen was er alleen een prototype van de Sony SmartWatch 2 aanwezig. Helaas ging het om een niet-functionerend prototype: hij kon niet aan. Wel heb ik het horloge even om kunnen doen en het ziet er behoorlijk goed uit. Natuurlijk is het wat aan de grote kant, maar het is zeker een stijlvolle smartwatch. Net als de Xperia Z Ultra valt de SmartWatch 2 onder het Xperia Z-design. Dat zien we onder meer terug bij de aan- en uitknop en de zijkanten. Op de voorkant zien we het Sony-logo en een drietal knoppen. Wat mij betreft hadden die niet zo prominent op het apparaat aanwezig hoeven zijn. Een nadeel van het prototype dat ik bekeken heb, vond ik wel het stugge bandje, maar dit kan worden vervangen door een standaard horlogebandje. 

Beschikbaarheid

Met de Sony SmartWatch 2 lijkt Sony een uitstekende accessoire in handen te hebben. Helaas zal het nog even duren voordat wij het slimme horloge ook kunnen proberen. Met de Sony Xperia Z Ultra laat Sony zien hoe een 'mega'-smartphone er uit zou moeten zien en zou moeten werken. Het formaat van de Xperia Z Ultra zal zeker niet iedereen aanspreken en daarom is het goed dat Sony met een normale Xperia Z een prima product aanbiedt.

De Sony Xperia Z Ultra en de Sony SmartWatch 2 zullen beiden in het derde kwartaal van dit jaar verkrijgbaar zijn in Nederland. De Xperia Z Ultra komt in het wit en in het zwart en zal een adviesprijs van 719 euro krijgen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten