Sony stopt met MiniDisc Walkman

Sony stopt na 20 jaar met de productie van de Minidisc Walkman. Een jaar nadat Sony is gestopt met de productie van de cassette Walkman is nu ook deze technologische coryfee van Sony aan de beurt om te worden bijgezet in het museum van achterhaalde apparaten.

De MiniDisk of MD werd in 1991 ontwikkeld en de eerste MiniDisc Walkman kwam in 1992 uit. Dertien jaar na de eerste cassette Walkman. De MiniDisc is buiten Japan nooit een groot succes geweest. Toch heeft Sony kans gezien om 22 miljoen MiniDiscs te produceren tot nu toe. De productie van de schijfjes gaat overigens gewoon door. Ook blijft Sony nog CD Walkmans leveren.

Ironisch genoeg heeft de MiniDisc de weg geëffend voor zijn grootste rivaal de iPod en de MP3-speler. De MiniDisc heeft, samen met de niet zo succesvolle digitale geluidscassette DCC van Philips, digitale audiocompressie geïntroduceerd. Over het comprimeren van muziek bestond in die tijd, en bij de audiofielen nog steeds, veel scepsis. Deze compressie-technieken zijn doorontwikkeld tot de huidige formaten in digitale mediaspelers en worden nu alom geaccepteerd.

Niet zo vreemd is dat de MiniDisk het veel langer heeft uitgehouden dan de DCC. Het schijfje van bescheiden afmetingen is natuurlijk veel moderner dan de storingsgevoelige DCC-cassettetape. Van de minidisk zijn ook digitale-uitvoeringen verschenen die voor computerdata gebruikt konden worden.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: