abonneren

Sony Pictures worstelt nog steeds met hack

Sony Pictures Entertainment is er nog steeds niet helemaal bovenop na de grootschalige hack van ruim een week geleden. Sommige werknemers hebben nieuwe computers gekregen, anderen doen hun werk nu simpelweg met pen en papier.

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen die nauw betrokken zouden zijn bij de filmmaatschappij van Sony. Het bedrijf spreekt in interne memo's nu ook over een cyberaanval en weet nog niet hoeveel data er is buitgemaakt. Naar de buitenwereld toe heeft Sony nog nauwelijks een statement gegeven.

Gestolen bestanden

De gestolen bestanden lekken de afgelopen tijd her en der het internet op. Daar waar het wordt gevonden, haalt Sony het zo snel mogelijk weer vandaan.

Journalisten die delen van de data wel in handen hebben gekregen, vonden naar eigen zeggen onder meer informatie over salarissen en wachtwoorden, identiteitsbewijzen van werknemers en acteurs en een overzicht van ontslagen personeel. Inclusief reden voor het ontslag.

Daaruit zou overigens ook blijken dat er een groot loonverschil zit tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers, waarbij vrouwen aanzienlijk minder verdienen dan mannen voor dezelfde taken. Hoewel dat nog niet bevestigd is, sluit het wel aan bij de vermeende reden voor de hack: een strijd om gelijkheid.

Daders

Uit de hack zijn mogelijk ook films in DVD-kwaliteit voortgekomen, die nu maanden voordat ze in de bioscoop draaien op torrentsites zijn te vinden.

Sony zou Noord-Korea op het oog hebben als mogelijke betrokkene bij de cyberaanval. Maar beveiligingsexperts zijn daarover verdeeld, mede doordat de hackers zelf aangaven hulp te hebben gekregen van binnenuit. Mogelijk is Sony Pictures aangevallen door een deel van het eigen personeel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie