abonneren

Sony introduceert verbeterde onderwatertelefoon met interessante specs

Sony heeft de Xperia ZR aangekondigd. Deze smartphone lijkt vrij veel op vlaggenschip Xperia Z wat betreft specificaties en uiterlijk, maar de ZR is nog beter in onderwatersituaties en daarnaast een stukje kleiner.

De Xperia ZR is door Sony aangekondigd als Android-toestel dat stofdicht en bovendien waterdicht is en wel tot anderhalve meter gedurende minimaal dertig minuten (IP55 en IP58). Ter vergelijking: de Xperia Z had een net wat minder waterdichte classificatie van IP55 en IP57. Bovendien hebben aanrakschermen, waaronder ook die van de Xperia Z, moeite met onderwateraanrakingen. Daardoor moest je eigenlijk boven water op de opnameknop drukken om onder water te filmen. Fotograferen werkte dus helemaal niet lekker. De Xperia ZR heeft een fysieke cameraknop, waardoor onderwateropnames geen enkel probleem zijn.

De camera is overigens niet het zwakste onderdeel van de smartphone. De ZR krijgt een 13-megapixelcamera met een Exmor RS-lens. Daarmee kan op 1080p-resolutie gefilmd en gefotografeerd worden. De camera heeft ondersteuning voor HDR-technologie. Daarbij worden meerdere foto’s met verschillende belichtingsinstellingen gecombineerd tot één foto waarbij alle objecten als gevolg daarvan zo goed mogelijk zijn uitgelicht.

Sony Xperia ZR heeft een Snapdragon S4 Pro quadcore-processor die draait op 1,5 GHz. Het toestel heeft eenzelfde soort scherm als de Z, maar is iets kleiner met 4,6 inch. Het betreft een 720p oled-scherm. Door de Bravia-techniek van Sony zou het scherm ook goed af te lezen zijn in felle lichtomstandigheden, zoals buiten in de zon.

De Xperia Z zal worden verkocht in verschillende kleuren, maar er is nog niets bekend over een Nederlandse release of een prijsstelling. Dit is overigens dezelfde telefoon als de Japanse Xperia A SO-04E, maar hij krijgt in andere landen blijkbaar een andere naam.

 


 

 

 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Xperia, Xperia Z, xperia zr, Waterdicht