abonneren

Software maakt het stemmetje in je hoofd zichtbaar

Wanneer je deze zin in alle stilte leest, dan hoor je een stemmetje in je hoofd de zin voorlezen. Onderzoekers werken nu aan software die deze stem kan oppikken en omzetten in woorden.

Op den duur hoopt men dat verlamden op deze manier weer kunnen communiceren. Hoewel ze niet meer hardop kunnen praten, kan de software ervoor zorgen dat hun gedachten worden uitgeschreven. 

Breinactiviteit

Door proefpersonen teksten hardop voor te laten lezen en dit vervolgens nog eens te laten doen in gedachten, ontdekten de wetenschappers de overeenkomsten in breinactiviteit.

De ontwikkelde software is nu in staat een visuele representatie daarvan om te zetten in woorden. Dat werkt nu voor alleen nog met uitgesproken woorden, maar op den duur hopen de wetenschappers dat het ook alleen met gedachten lukt.

Hersenbloeding

"Als het ons echt gaat lukken om alleen een gedachte te reconstrueren in woorden, dan kunnen duizenden mensen daarvan profiteren," legt onderzoeker Robert Knight uit aan The Daily Mail. "Dit is een grote doorbraak voor mensen die moeite hebben met praten, bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbloeding."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Software

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord