abonneren

Snowden: NSA en Israël hebben Stuxnet ontwikkeld

Edward Snowden heeft aan het Duitse weekblad Der Spiegel uit de doeken gedaan dat de Stuxnet-worm ontwikkeld is door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Israël. De worm saboteerde een Iraanse uraniumverrijkingscentrale.

Klokkenluider Edward Snowden heeft bevestigd wat al eerder in The New York Times werd gemeld op basis van anonieme bronnen. De Stuxnet-worm die een Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz lam legde is volgens Snowden inderdaad ontwikkeld door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in samenwerking met Israël.

Snowden doet zijn uitspraken in het Duitse weekblad Der Spiegel. Het interview vond al plaats voordat Snowden zijn uitspraken deed over het afluisterprogramma PRISM. Hij geeft verder weinig details over de zaak.

De Stuxnet-worm was speciaal ontworpen op het Iraanse nucleaire programma te saboteren. Het was onderdeel van ‘Olympic Games’, een geheim programma dat in het leven geroepen is om zeer geavanceerde malware te ontwikkelen voor dit soort doeleinden. De Amerikaanse ex-generaal James Cartright leidde het programma. Hij zou naar verluidt ook de anonieme bron zijn van The New York Times, toen de krant meldde dat de VS en Israël achter Stuxnet zaten.

In het interview zegt hij ook dat de Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten nauw samenwerken. Snowden waarschuwt verder dat het lastig is om aan de afluisterpraktijken te ontsnappen, maar dat het in elk geval verstandig is om Britse servers te vermijden. Als de koningin van Groot-Brittannië pikante foto’s van zichzelf zou maken met haar lijfwachten, dan zou zelfs die data in de Verenigde Staten opgeslagen worden.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: politiek, Prism, Malware, Stuxnet, geheime dienst

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord