abonneren

Snowden mag Rusland in

Klokkenluider Edward Snowden zit alweer meer dan een maand in de transitzone van vliegveld Sjarametjevo bij Moskou. Vandaag mag hij het vliegveld eindelijk verlaten, omdat hij voorlopig asiel krijgt van Rusland. Tijdens de asielaanvraag die drie maanden duurt mag hij het land officieel in.

Edward Snowden, de klokkenluider die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA aanhangig maakte, vertoeft al een maand en een dag op het vliegveld Sjarametjevo bij Moskou in het transitgedeelte. Snowden had bij vele landen, waaronder Nederland, asiel aangevraagd maar de meeste landen willen hem niet helpen. Rusland zou volgens het Russische persbureau Interfax nu in elk geval toegezegd hebben dat Snowden tijdens de asielaanvraagperiode van drie maanden in Rusland mag verblijven. De klokkenluider zou zijn advocaat vandaag op het vliegveld ontmoeten, waarbij hij de benodigde papieren overhandigd krijgt.

De Verenigde Staten wil Snowden nog altijd voor de rechter slepen voor de onthullingen die hij gedaan heeft met betrekking tot het PRISM-project. Daarbij bleek dat veel privédata van grote techbedrijven als Microsoft en Google wordt opgeslagen en toegankelijk is voor de Amerikaanse overheid. Voorwaarde van Rusland om zijn asielaanvraag in behandeling te nemen is wel dat Snowden geen gevoelige informatie meer naar buiten brengt over de Verenigde Staten.

Snowden heeft al bekendgemaakt dat hij niet in Rusland zal blijven op de lange termijn. Hij wil nog altijd naar Latijns-Amerika doorreizen, aangezien Nicaragua, Ecuador, Bolivia en Venezuela hem ook al asiel hebben aangeboden. Wanneer deze landen geen eisen stellen, kan Snowden gewoon weer verder gaan met informatie naar buiten brengen. De betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten zijn met de in behandeling genomen asielaanvraag van Rusland waarschijnlijk op scherp gezet. 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Prism

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord