abonneren

Snowden mag een jaar in Rusland blijven

Klokkenluider Edward Snowden heeft asiel gekregen in Rusland. Hij mag daardoor nu in elk geval een jaar in het land verblijven. Inmiddels zat hij meer dan een maand op het vliegveld van Moskou vast.

Klokkenluider Edward Snowden heeft sinds hij ongeveer twee maanden geleden onthulde dat de Amerkaanse overheid zo’n beetje al het internetverkeer in de gaten houdt wat angstige momenten gekend. De Verenigde Staten wil hem nog altijd vervolgen voor de onthullingen die hij deed over de  PRISM-programma van de NSA. Eerst vluchtte hij naar Hong Kong, maar toen bleek dat dit land hem wellicht zou uitleveren vluchtte hij naar Rusland in de hoop daar asiel te krijgen. In eerste instantie kreeg hij dat niet en dus zat hij meer dan een maand vast in de transitzone van vliegveld  Sjarametjevo bij Moskou. Vorige week mocht hij tijdelijk Rusland in, omdat zijn asielaanvraag in behandeling werd genomen. Nu is de asielaanvraag goedgekeurd en mag hij een jaar in Rusland verblijven.

President Poetin liet eerder weten dat Rusland Snowden niet zou uitleveren. Wel was de afspraak dat Snowden geen Amerikaanse geheimen meer zou prijsgeven. Het is waarschijnlijk dat Snowden nu ook onder die voorwaarde een visum heeft gekregen. Het visum is een jaar geldig.

Nu hij Rusland in kan zal hij wellicht wat meer uit de schijnwerpers verdwijnen en zijn verdere toekomst plannen. Hij wil waarschijnlijk op termijn naar Zuid-Amerika aangezien Nicaragua, Ecuador, Bolivia en Venezuela hem ook al asiel hebben aangeboden. De Verenigde Staten is niet blij dat Rusland Snowden niet heeft uitgeleverd. In hoeverre dat de verhouding tussen de twee landen op geschaad heeft zal moeten blijken.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Prism, Rusland, afluisterschandaal

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord