abonneren

Snowden geweigerd door Cuba onder druk VS

Edward Snowden blijkt in Moskou te zijn blijven steken doordat de Verenigde Staten Cuba maande om hem niet het land in te laten. Snowden zou naar Cuba vliegen, maar zat niet aan boord van het toestel waar hij destijds een ticket voor had.

Klokkenluider Edward Snowden ging weg uit Hong Kong omdat hij bang was voor uitlevering naar de Verenigde Staten. Hij vloog naar Rusland en wilde daar overstappen op een vliegtuig richting Cuba. Dat vliegtuig, waar hij een ticket voor had, zou hij nooit boarden. Een leger journalisten overigens wel, hoe nutteloos ook.

Nu blijkt volgens de Russische krant Kommersant dat hij wel in het vliegtuig had willen zitten, maar dat hij op het laatste moment geweigerd is door Cuba. De Verenigde Staten zouden achter de schermen de druk flink hebben opgevoerd op de Cubanen. De relatie tussen de twee landen zou op het spel staan en Cuba zag daardoor af van het verlenen van asiel. Kommersant baseert zich op diverse bronnen.

Edward Snowden heeft sinds hij bijna drie maanden geleden onthulde dat de Amerikaanse overheid zo’n beetje al het internetverkeer in de gaten houdt wat angstige momenten gekend. De Verenigde Staten wil hem nog altijd vervolgen voor de onthullingen die hij deed over de  PRISM-programma van de NSA.

Hij mag nu voor een jaar in Rusland blijven, op voorwaarde dat hij niet nog meer geheimen van de Verenigde Staten prijsgeeft. Hij wil waarschijnlijk op termijn naar Zuid-Amerika aangezien Nicaragua, Ecuador, Bolivia en Venezuela hem ook al asiel hebben aangeboden. De Verenigde Staten is niet blij dat Rusland Snowden niet heeft uitgeleverd. In hoeverre dat de verhouding tussen de twee landen op geschaad heeft zal moeten blijken.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Prism, Verenigde Staten, klokkenluider

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord