Snelste 4g-netwerk staat in Zweden

Zweden heeft het snelste 4G-netwerk ter wereld. Japan blijft verrassend genoeg ver achter op de koploper met een netwerk dat gemiddeld drie keer zo traag is.

De telecommarketeers hebben het altijd over 4G omdat dit meer sexy klinkt, maar officieel worden wereldwijd Long Term Evolution (LTE) netwerken uitgerold. Deze mobiele draadloze netwerken bieden een veel hogere dataoverdrachtssnelheid dan 3G. Volgens de technische omschrijving behaalt het 4G-netwerk snelheden tot 100 Mbps, maar daar zijn de huidige LTE-netwerken nog lang niet aan toe. In Zweden wordt de hoogste gemiddelde snelheid genoteerd met 22,1 Mbps. Het gemiddelde ligt wereldwijd op 10,4 Mbps. Dit meldt Opensignal in het rapport The State of LTE.

Hong Kong is tweede met 19,6 Mbps. Daarna volgen Denemarken (19,1 Mbps), Canada (18,1 Mbps), Australië (17,3 Mbps), Zuid Korea (16,4 Mbps), Duitsland (14 Mbps), Verenigde Staten (9,6 Mbps) en Japan (7,1 Mbps). Deze snelheden zijn de gemiddelden van alle providers die een land van LTE voorzien. Nederland komt in dit rijtje niet voor. Dit komt doordat de commerciële LTE-netwerken hier nog moeten worden uitgerold door KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2.

Hekkensluiter
Verrassend is dat een technologisch vooruitstrevend land als Japan de hekkensluiter is als het om snelheden van LTE-netwerken gaat. Dit komt doordat een van de providers de gemiddelde snelheid flink naar beneden haalt. Het Japanse SoftBank is daar de snelste met 16,2  Mbps, maar NTT DOCOM weet het gemiddelde fors naar beneden te halen door maar 5,5  Mbps aan te bieden.

De aangeboden snelheden worden beïnvloed door het zogenaamde spectrum dat de providers gebruiken. In de meeste landen wordt 40 MHz aan spectrum gebruikt, maar in de Verenigde Staten gebruiken providers blokken van 20 en 10 MHz. Meer spectrum betekent ook meer bandbreedte.

Wereldwijd hebben 62 landen één of meerdere LTE-netwerken. Bij 21 landen is dit mobiele netwerk nog in ontwikkeling.

Bron: Telecompaper

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphones, 4g, lte