abonneren

Snapdragon 800 blaast concurrentie omver

Qualcomm heeft tijdens de CES begin dit jaar een nieuwe lijn mobiele chipsets aangekondigd, de Snapdragon 200, 400, 600 en 800. Deze laatste is nog niet beschikbaar in consumentenelectronica, maar afgelopen week wel getest in benchmarks.
 

De Snapdragon 800-chipset van Qualcomm is de snelste in de nieuwe lijn die begin dit jaar aangekondigd werd. Deze is vooralsnog alleen terug te vinden in ontwikkelapparaten van deze fabrikant en deze week mochten er een aantal mensen van de pers deze testen.

Als er getest moet worden, dan moeten er natuurlijk ook benchmarks gedraaid en het blijkt dat de Snapdragon 800-chipset op het ontwikkelapparaat alle concurrenten doet vervagen. Met een (goede) benchmark kun je op een objectieve manier de prestaties van toestellen meten. 

De heren van Endgadget en AnandTech hebben een aantal benchmarks gepubliceerd waarin we bijvoorbeeld zien dat deze nieuwe chipset de eveneens nieuwe Exynos 5-chipset van Samsung ver achter zich laat. Zo werd er in benchmarkapplicatie AnTuTu op de ontwikkelsmartphone ruim 5.500 punten meer gehaald dan de Samsung Galaxy S4 met Exynos 5-chipset met een totaal van 33.828.

Resultaten

De onderstaande tabel is samengesteld door Engadget. Houd er wel rekening mee dat er natuurlijk meerdere factoren zijn waardoor een benchmark beïnvloed kan worden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de software die op dit moment op de apparaten draait. Bij de benchmarkresultaten van Engadget en Anandtech zien we dat voornamelijk de grafische verwerking een stuk beter is dan bij andere apparaten. De processor lijkt op de meeste punten vergelijkbare prestaties te leveren met die van de snelste chipset van Samsung, de Exynos 5 Octa. 

De accuprestaties van de chipsets zijn helaas niet getest. Ook wordt er geen vergelijking gemaakt met de nieuwste chipset van NVIDIA, de Tegra 4. Een vroege testversie van deze chipset zou namelijk al een score van 32.150 in benchmark AnTuTu halen.

Beschikbaarheid

De Snapdragon 800 zou in de herfst van dit jaar beschikbaar moeten zijn voor consumenten. Dit wil zeggen dat we dan naar alle waarschijnlijkheid de eerste toestellen gaan zien die beschikken over deze nieuwe, enorm snelle chipset.

 

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Nieuws, Processoren

Tags: Benchmarks, Snapdragon 800