abonneren

Smartphones zijn verslavend

Gebruikers van smartphones zijn meer verslaafd aan hun apparaten dan ze zelf denken. Zo blijkt uit een recent onderzoek.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Personal en Ubiquitous Computing. Men is verslaafd aan “checking gewoontes” op de telefoons. Zo wordt regelmatig gekeken naar het menu-scherm, nieuws, e-mail en sociale netwerk apps. Deze gewoonte om regelmatig te kijken wordt beïnvloed door de omgeving en de situatie waarin men zich bevindt.

Checken tijdens bepaalde gebeurtenissen
Het kijken of er iets is, duurt doorgaans niet langer dan 30 seconden. Het gaat dan om het vrijgeven van de schermbeveiligingen en het kijken naar één toepassing. Dit controleren gebeurt echter niet willekeurig zoals je zou verwachten, maar sommige gebeurtenissen stimuleren tot het kijken op het toestel. Zo wordt e-mail gelezen tijdens het woon-werkverkeer of wordt er nieuws gelezen als men zich verveelt.

Continue checken
Volgens het onderzoek zullen de gewoontes om op de telefoon te kijken alleen maar toenemen. Zeker als de contacten van een smartphone-gebruiker automatisch informatie gaan verspreiden, zoals het real-time melden van de locatie van personen. Hoe meer van dit soort real-time meldingen er komen hoe vaker de telefoongebruiker zal gaan kijken of er nog nieuwe informatie is.

Zorgelijk
Zo is het kijken als gevolg van verveling een behoefte om met iets interessants gestimuleerd te worden. Het baart de onderzoekers zorgen dat de gewoonte om de telefoon te pakken ertoe leidt dat je systematisch wordt afgeleid van belangrijke dingen die er in je omgeving gebeuren. Dit soort gewoontes zijn automatismen die afleiden van de aandacht die voor sommige activiteiten nodig is. Zo wijst onderzoek uit dat smartphones aanleiding zijn tot auto-ongelukken en bijvoorbeeld een slechte balans tussen werk en privé-leven. Helaas zijn gewoontes moeilijk af te leren.

Via: TechnewsDaily

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Laatste reactie