Smartphone zonder adapter verkopen, de nieuwe norm?

© PXimport

Smartphone zonder adapter verkopen, de nieuwe norm?

Geplaatst: 8 april 2021 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Laura Jenny

Als je tegenwoordig een smartphone aanschaft, dan betekent dat niet per definitie dat je er alles bij krijgt om het apparaat optimaal te gebruiken. Oordopjes zitten er inmiddels al een tijd niet meer bij, maar het is nu een trend om ook de adapter niet meer toe te voegen. Een smartphone zonder adapter verkopen, wordt dat de nieuwe norm?

Apple en Samsung zijn er al mee gestopt, het toevoegen van een oplader aan hun nieuwe toestellen. Koop je dus een iPhone en is deze leeg, dan heb je in principe geen out-of-the-box-methode om het apparaat op te laden. Tenzij je een ander apparaat met usb-ingang bij de hand hebt om de stroomvoorziening mee door te geven, zoals een pc of laptop. 

Dat komt omdat de fabrikanten ervan uitgaan dat je inmiddels wel een oplader in je bezit hebt. Immers zitten deze al vele jaren bij allerlei apparaten inbegrepen. Het lijkt de bedrijven dan ook duurzamer om minder opladers uit te geven. 

Niet alleen scheelt dat in productie, het scheelt ook ruimte in de telefoonverpakking. Hierdoor passen er meer verpakkingen in de vrachtwagen (en op het schap) en dat is beter voor het milieu. Goed om te benadrukken is dat het kabeltje nog wel in de verpakking zit. Het gaat dus puur om het stekkergedeelte dat in een stopcontact gaat.

Hoewel bedrijven zich dus schuilen achter ‘duurzaamheid’, brengt het voor hen juist ook een financieel voordeel met zich mee. Dit terwijl een gedeelte van de consumenten achter het net vissen. Zeker in landen waarin het niet zo gebruikelijk is om elke twee jaar een nieuwe smartphone aan te schaffen, is het bijvoorbeeld helemaal niet zo vanzelfsprekend dat mensen al een stekkerblokje in huis hebben. 

Nu kun je er dan natuurlijk altijd een aanschaffen, maar dat brengt extra kosten met zich mee. Plus een hele logistieke stroom die weer aan dat product vastkleeft.

Consumentenbonden waakzaam

De consumentenbond van het Braziliaanse Sao Paulo vond het niet oké dat Apple besloot niet langer opladers bij iPhones in te pakken. De boete die het van Procon-SP kreeg betreft 1,6 miljoen euro. De reden hiervoor is voornamelijk dat het stekkerblokje niet meer in de doos zit. De organisatie vroeg eerder al waarom hiervoor was gekozen, waarop Apple aangaf dat hierdoor kleinere doosjes worden gebruikt en er zo meer iPhones verschepen. En, zo werd er nog en passant aan toegevoegd, het was minder belastend voor het milieu.

Procon-SP raadde Apple met klem aan om wel stekkerblokjes aan de nieuwe iPhones toe te voegen, maar Apple weigerde. Dit gaat tegen de Braziliaanse consumentenwet in, want het is niet alsof Apple oude producten recyclet of het product ook een lagere aankoopprijs geeft. Bovendien meent de bond dat Apple nog maar moet bewijzen dat de impact op het milieu daadwerkelijk kleiner wordt. 

Nu is 1,6 miljoen euro een druppel op de gloeiende plaat die Apple heet, maar als meerdere landen op deze manier hun ongenoegen uitspreken, gaat dit het bedrijf mogelijk aanzienlijk meer kosten. Niet alleen geld voor boetes, maar ook kan er reputatieschade volgen.

 

© PXimport

Bekend verhaal

Apple heeft gezegd dat het weglaten van de oplader betekent dat er zeventig (!) procent meer producten op een pallet kunnen en dat betekent voor de iPhone 12 dat er meer dan twee miljoen ton carbon is bespaard. Apple vergelijkt het met 450.000 auto’s op de weg. 

Aan de andere kant heeft hetzelfde Apple besloten om niet met de rest van de smartphonemarkt mee te gaan en ook op usb-c over te gaan, waardoor je ook echt eerder een iPhone moet hebben gehad om je nieuwe iPhone te kunnen opladen (als je tenminste geen geld wil uitgeven aan een nieuwe oplader). Tot zover dus de milieubewuste inslag van het bedrijf.

Tegelijkertijd is het niet voor het eerst dat er in de techwereld een beslissing als deze wordt gemaakt. Het is ook niet per se iets Amerikaans. Het Japanse gamebedrijf Nintendo besloot in 2015 al om bij de New Nintendo 3DS XL geen adapter te leveren. Het zorgde voor een schokgolf in de gamewereld, want hoewel er al veel iteraties van de 3DS op de markt waren verschenen, kwam het toch ergens wat arrogant over. Zeker een specifieke kabel zoals die van de 3DS, want die gebruik je puur daarvoor. 

Meer keuze

Aan de andere kant kan een consumentenbond ook een heel andere houding aannemen. Zou Apple namelijk wel een paar euro minder rekenen voor zijn telefoon door het verwijderen van het oplaadblokje, dan is het prettig voor consumenten dat Apple ze dus de keuze geeft. 

Je kunt al een lader hebben, dus dan heb je het niet nodig en zal je blij zijn dat je niet ergens weer een kabel hebt liggen verstoffen. Je kunt als consument zonder oplader echter ook kiezen voor een goedkoper model of juist een draadloze oplader. Je krijgt er dus wel meer keuze door, hoewel smartphonemakers zich kunnen afvragen of het zo goed is voor hun tech om met een niet-officiële Apple-lader te worden opgeladen.

Er zijn veel plussen en minnen. Op dit moment is niet bekend of meerdere organisaties tegen het niet meeleveren van een oplaadblokje zijn. Ook hebben smartphoneleveranciers zich nog niet uitgesproken over de toekomst. Blijft het oplaadblokje weg tot er innovaties zijn en er een nieuwe oplader nodig is, of is dit het nieuwe normaal? Het is nog maar de vraag of consumentenorganisaties, telefoonmakers en ook milieuorganisaties het hier over eens worden. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000