Smartphone-gebruikers bestolen door Franse hacker

Een 20 jaar oude Franse hacker uit het Noord-Franse Amiens heeft bekend een flinke som geld te hebben gestolen van smartphone-gebruikers. Hij zou met behulp van een virus, verstopt in een gratis app, kleine sommen geld hebben gestolen van 17.000 mensen. Het totaalbedrag van de smartphonefraude zou maar liefst rond de 500.000 euro bedragen. Vooral Android-gebruikers werden de dupe van deze fraudeur.

De hacker werkte vanuit het ouderlijk huis, waar hij met behulp van origineel uitziende apps potentiële slachtoffers verleidde om deze te installeren op hun smartphone. Na de installatie sluisden de apps via verborgen transacties geld door naar de bankrekening van de hacker. Zo stuurden de malafide apps een tekstbericht naar een duur telefoonnummer dat de hacker speciaal daarvoor had opgericht. Daarnaast zonden programma's de inloggegevens van spelletjes- en gokwebsites, waarop de slachtoffers hadden ingeschreven, door naar de hacker.

De hacker heeft niet eens een ict-opleiding gevolgd, maar schijnt wel redelijk slim te zijn. Volgens de BBC zei de hacker dat hij had gehandeld uit liefde voor computers, en dat hij de ambitie heeft om software-ontwikkelaar te worden.

Bron: BBC News

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: smartphones, virus