abonneren

Smart tv’s LG sturen kijkgedrag gebruikers door

De slimme televisies van fabrikant LG zouden de privacy van de gebruiker volledig negeren en het kijkgedrag monitoren en opslaan. Dit meent een Britse blogger, nadat er advertenties werden getoond op het hoofdmenu van zijn LG smart tv.

De blogger DoctorBeet ontdekte dat de getoonde advertenties in het hoofdmenu gebaseerd zijn op het kijkgedrag van de gebruiker. Dit blijkt ook uit een video die het Koreaanse gadgetmerk laat zien aan zijn adverteerders. LG’s televisies kunnen namelijk kijkinformatie verzamelen om vervolgens met reclames op de interesses van de gebruiker in te spelen.

De smart tv’s van LG verzamelen volgens DoctorBeet onder andere welke zenders er worden bekeken en wanneer er weggezapt wordt. Deze informatie wordt onversleuteld naar LG verzonden, elke keer als er van een kanaal wordt gewisseld, meent de blogger.

Dat zijn echter niet de enige gegevens die worden doorgestuurd: ook de bestandsnamen van gegevens die op aangesloten USB-sticks en harde schijven staan, worden naar LG doorgestuurd. Dit viel de blogger op toen hij het internetverkeer van de smart tv beter ging bekijken. De gegevens worden verzonden zonder toestemming van de gebruiker te vragen. De optie zou ook standaard ingeschakeld zijn op smart tv’s van LG.

De verzamelde bestandsnamen worden volgens de blogger doorgestuurd naar een niet-bestaand webadres. Deze informatie wordt dus niet opgeslagen, maar dit zou volgens DoctorBeet wel gemakkelijk kunnen: LG hoeft volgens hem alleen dit webadres aan te passen om de informatie op te kunnen slaan. LG heeft nog geen reactie gegeven op de ontdekkingen.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Overig

Tags: smart-tv's

Laatste reactie