}
abonneren

Slimme deurbel kopen: Houd hier rekening mee

Een slimme deurbel kopen, dat is iets wat je misschien niet per se bovenaan je to do-list zet. Eigenlijk is het ook een vreemde term voor wat ermee bedoeld wordt. Zo’n ‘bel’ heeft namelijk meer met video te maken dan met audio. En daar komen een heleboel andere zaken bij kijken.

Het grote verschil tussen de gewone deurbel en de slimme deurbel is is niet alleen dat de ene bel analoog werkt, en de andere is aangesloten op je thuisnetwerk. Het grootste verschil is dat de gewone deurbel slechts een knopje is waar een geluidmakend kastje via draden aan vast zit, versus de slimme deurbel die de mensen die voor de deur staan ook filmen. Hierdoor kun jij alvast zien wie er voor de deur staat, zonder dat je hiervoor van de bank af hoeft te komen.

Sterker nog, je hoeft nu niet eens meer thuis te zijn om te weten dat er wordt aangebeld. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent, dan weet je dat je huisgenoot weer eens pizza heeft besteld. Het voordeel is daarbij bovendien dat via zo’n deurbel met iemand kunt praten. Dus als je een pakje verwacht en je bent net nog niet thuis als de pakjesbezorger er is, dan kun je hem of haar vragen het pakje tijdelijk in de tuin te leggen of specifiek instrueren bij welke buren het kan worden gebracht.

Beveiliging

Hartstikke handig dus, zo’n bel die op het internet is aangesloten. Echter betekent die verbinding wel dat je bel een interessant doelwit wordt voor hackers. Hierdoor kunnen kwaadwillenden op je wifi komen en jouw informatie gaan misbruiken. Afhankelijk van hoe slim je huis is, kunnen ze je ook buitensluiten of je verwarming steeds heel hoog zetten. Of je lampen laten flikkeren. Nu wordt er tegenwoordig wel extra op gelet dat deze slimme apparatuur regelmatig wordt geüpdate, mede door een voorval bij het bekende merk Ring.

In maart dit jaar kwam aan het licht dat de slimme deurbellen van Ring gemakkelijk gehackt konden worden door een zwakte, waardoor kwaadwillenden audio en video kon meekijken. Die werd namelijk niet encrypted verstuurd. Securitybedrijf Dojo by BullGuard liet real-time op het Mobile World Congress zien hoe het door het hacken van de wifi-verbinding binnen een pand gemakkelijk kon zien wie er bij die persoon voor de deur stond. De hacker kon zelfs zorgen dat de gebruiker van het systeem andere beelden zag dan de realtime beelden. Dat is gevaarlijk voor gebruikers en enorm genant voor Ring. Men was echter al op de hoogte gesteld en heeft direct een update voor de app uitgebracht.

Blijf dus in de gaten houden of je een apparaat koopt dat nog wel een tijd kan rekenen op ondersteuning. Updates zijn essentieel om deze deurbellen veilig te houden.Houd dit in je achterhoofd als je een slimme deurbel gaat kopen. Kies voor een apparaat en een merk dat grote kans van slagen heeft, zodat je weet dat je ondersteuning doorgaat.

Specificaties en installatie

Iets anders om rekening mee te houden in de winkel, is of je een slimme deurbel wil op batterijen of met een accu die je oplaadt. Via de app die erbij hoort krijg je bij die met accu vaak een melding als hij bijna op is, zodat je hem op tijd in de oplader kunt steken. Het is ook mogelijk om je slimme deurbel direct op het stroom aan te sluiten, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je iemand voor de deur mist.

Besef daarnaast wat je belangrijk vindt in de deurbel. Kijk je veel op je telefoon, dan wil je waarschijnlijk dat de app goed is en de meldingen waardevol. Plus: hoe goed wil je dat de camerabeelden zijn? De meeste nieuwe slimme deurbellen verzorgen duidelijke beelden. Maar als je echt 1080p verwacht, dan moet je specifieke soorten kiezen. Misschien vind je detectie belangrijker, dus hoe snel de bel ziet dat er iemand staat. Dat kan erg handig zijn tegen inbrekers. Zo is het bij sommige leveranciers zelfs mogelijk een abonnement af te sluiten waarbij de opgenomen beelden in de cloud worden opgeslagen.

De ene slimme deurbel is qua ontwerp wat lomper dan de ander. In sommige gevallen past die daarom minder goed op je deur. Er zijn ook speciale slimme deurbellen die in het kijkgaatje van de deur kunnen worden geplaatst. In het verlengde daarvan is het ook goed om vast na te denken over de andere slimme producten in je huis. Wat heb je al? Wat wil je nog? Er zijn slimme deurbel-systemen die erg handig kunnen samenwerken met slimme sloten.

Over de installatie van de deurbel hoef je je niet al te veel zorgen te maken, want deze zijn net als de veel andere tech plug-and-play. Het hangt er natuurlijk wel vanaf of je de slimme deurbel installeert met accu of direct op de electra binnen je huis. Over het algemeen zal je waarschijnlijk niet extra kosten hoeven maken voor de installatie, omdat je dit in veel gevallen zelf kunt doen.

Kosten

Een slimme deurbel klinkt in vergelijking met een deurbel misschien wat overdreven, maar als je slecht ter been bent (of juist veel op de been bent) dan is het een gadget die je leven aanzienlijk makkelijker kan maken. Bovendien word je door deze deurbel eerder op de hoogte gesteld van eventuele kwaadwillenden bij je woning.

Wel betaal je voor een slimme deurbel uiteraard meer dan voor een gewone deurbel. De functies zijn immers veel uitgebreider. In de meeste gevallen, tenminste. Want er zijn moderne bellen die niet langer een geluid laten klinken in huis. Daardoor moet je altijd je telefoon in de gaten houden als je thuis bent. Meestal kun je wel een uitbreiding aanschaffen waardoor er wel geluid klinkt.

Misschien wil je wel helemaal niet dat er in het hele huis een bel klinkt, bijvoorbeeld omdat je nachtdiensten draait of omdat je kinderen al vroeg naar bed gaan. Wat je behoeften zijn bij een slimme deurbel, is helemaal afhankelijk van hoe jij leeft. In ieder geval zal een slimme deurbel wel een heel nieuwe wereld voor je openen. Houd als je eenmaal tot aankoop bent overgegaan tot slot rekening met de Nederlandse privacyregels en controleer regelmatig of je deurbel wel van updates wordt voorzien.

Geschreven door: Laura Kempenaar op

Category: Nieuws, Security

Tags: camera, Iot

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI