abonneren

Slechts helft van malware wordt binnen twee weken opgemerkt

Slechts de helft van alle nieuw uitgebrachte malware wordt de eerste dag herkend door virusscanners. Dat zegt beveiligingsbedrijf Last Line Labs. Volgens het bedrijf is antivirussoftware nog steeds nodig voor veel aanvallen, maar is het beter om malware te voorkomen dan te detecteren.

Last Line deed het onderzoek door het afgelopen jaar honderden virussen te testen door Virustotal.com. Aan dat platform, dat opgericht is door Google, werken 47 antivirus- en beveiligingsbedrijven mee.

Net de helft

Met de site keken de onderzoekers naar hoe snel de antivirusmakers reageerden op de bedreigingen. In slechts 51% van de gevallen werd malware de eerste dag opgepikt door de virusscanners. In sommige gevallen duurde dat 2 dagen, maar na 2 weken wist slechts 61% van de programma's de malware te ontdekken.

Voorkomen beter dan genezen

Een tijd geleden maakte antivirusmaker Symantec al bekend te stoppen met antivirussoftware. Volgens het bedrijf is het vechten tegen de bierkaai, en is het beter om malware te voorkomen dan te detecteren. Een virusscanner op je pc is vaak niet meer genoeg, dus blijf alert op welke emails je opent en welke websites je bezoekt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Security

Tags: beveiliging, Antivirus, Malware