abonneren

Sites politieke partijen lekken persoonlijke gegevens

De politieke partijen die deelnemen Tweede Kamerverkiezingen gaan niet zorgvuldig om met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).Dat blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger Networking4all. Zij onderzochten de websites van de achttien partijen. Geen van alle sites schermt de persoonsgegevens van burgers volledig af.

Van de 'grote' partijen komen vooral het CDA, de SGP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie er heel slecht uit. Op de sites van deze partijen is helemaal niets afgeschermd en wordt gevoelige informatie gelekt. GroenLinks, SP, VVD, D66 en de PvdA lijken de meeste aandacht te hebben besteed aan de bescherming van persoonsgegevens. Maar ook op deze websites kunnen persoonsgegevens van burgers eenvoudig in handen van cybercriminelen komen.

Het beschermen van persoonlijke informatie is in Nederland een wettelijke verplichting. De Wbp schrijft namelijk voor dat het verplicht is om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Ook de politieke partijen hechten veel waarde aan deze wet, blijkt uit de partijprogramma's. En toch worden bij enkele partijen onder andere bankgegevens en burgerservicenummers onbeveiligd over het net verstuurd.
Er is de laatste tijd veel te doen over privacy. Zo zijn het Elektronisch Patiënten Dossier en de OV-chipkaart stof voor veel discussies. Een partij als de CDA zegt in het verkiezingsprogramma letterlijk dat de overheid bij digitale ontwikkelingen het goede voorbeeld moet geven. Maar dat gebeurt dus niet.

Het hele onderzoek kunt u hier lezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord