‘Selfie’ benoemd tot Woord van het Jaar

De internetterm ‘selfie’ is officieel hét woord van het jaar 2013. De Oxford Dictionaries, de Dikke van Dale van Groot-Brittannië, heeft selfie uitgekozen als het meest kenmerkende woord van dit jaar.

De Oxford Dictionaries omschrijven selfie als ‘een foto die iemand van zichzelf neemt, al dan niet met een smartphone of webcam en hem vervolgens op een sociaal netwerk plaatst’. Volgens de woordexperts van het Britse woordenboek is het woord in korte tijd geëvolueerd van een niche social mediaterm naar een veelgebruikte beschrijving voor een digitaal zelfportret.

Onderzoekers stellen dat het gebruik van het woord selfie in het afgelopen jaar in Groot-Brittannië is gestegen met maar liefst 17.000 procent. De Britse woordenboekenautoriteit kan dit meten met behulp van een speciaal programma. Deze verzamelt maandelijks zo’n 150 miljoen Engelse woorden die op het internet gebruikt worden.

Dat de selfie dit jaar door een breed publiek is omarmd, blijkt wel uit foto’s van verschillende bekende personen die dit jaar een smartphonezelfportret op het internet plaatsten. Onder meer Michelle Obama en de Paus poseerden dit jaar voor een selfie.

Andere populaire woorden die de hoofdprijs nét misliepen zijn ‘twerk’ – de ordinaire dansbeweging bedacht door Miley Cyrus – en ‘binge watch’. Dit is een Engelse term voor het in korte tijd bekijken van veel tv-series.

De nominatie tot Woord van het Jaar wil niet meteen zeggen dat selfie ook wordt opgenomen in de Oxford English Dictionary, maar dit kan later nog gebeuren. In de digitale variant van het Nederlandse woordenboek Dikke van Dale kun je het woord al wel terugvinden.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: selfie