Schiphol gaat met slimme camera's 'verdacht gedrag' detecteren

Op Schiphol is een proef gestart met 'slimme' camera's die verdacht gedrag van gebruikers in kaart brengen. De Marechaussee houdt de kaken stijf op elkaar, maar op basis van eerdere experimenten concludeert NRC.next dat de camera's in de gaten houden wanneer personen bijvoorbeeld langere tijd op het toilet doorbrengen, wanneer groepen ineens opsplitsen en wanneer reizigers nerveuze trekjes vertonen.

Zowel de Koninklijke Marechaussee als het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil niets zeggen over de proef, die onlangs pas begonnen is. Het experiment werd ontdekt door NRC.next.

Onderzoeksresultaten

De krant meldt dat het gaat om een proef die gebaseerd is op eerder onderzoek van TNO Defensie & Veiligheid. Dat deed ook onderzoek naar slimme camera's die voorbijgangers kunnen herkennen en verdachte bewegingen kunnen opsporen.

'Veiligheidsoverwegingen'

Woordvoerders van alle instanties willen niets over de proef zeggen "uit veiligheidsoverwegingen", maar als je kijkt naar welke resultaten het TNO-onderzoek opleverde krijg je een goed beeld van wat de camera's allemaal moeten gaan oppikken.

Uiterlijke kenmerken

Zo liet het onderzoek zien dat camera's kunnen ontdekken of een reiziger zenuwachtig is, door te kijken naar gedrag, maar ook naar uiterlijke kenmerken zoals een koude neus en een verhoogde hartslag. Dat zou gebeuren via infrarood- of warmtemeters. Of die technieken ook echt worden gebruikt worden in dit experiment, is niet duidelijk. Want veiligheid.

Andere mogelijke signalen kunnen zijn dat een groep reizigers zich ineens afsplitst, dat bagage wordt achtergelaten of dat een persoon langer dan gemiddeld naar het toilet gaat.

Zorgwekkende ontwikkeling

De technieken die mogelijk zijn en de ondoorzichtigheid van de betrokken instanties maken zijn een zorgwekkende ontwikkeling. Het is de zoveelste stap naar het uitbannen van ieder gedrag wat ook meer een beetje uit de maat is. Als je straks last hebt van je maag of je bent nerveus om te vliegen, wordt je al bestempeld als potentiële terrorist. Volgens het Ministerie is dat allemaal 'voor onze eigen veiligheid', dus mag je er eigenlijk niet tegen zijn. Maar we voelen ons wel bekeken. Nu al.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: