abonneren

Schiphol begint nu nog proef met Google Glass

Het is 2015, iedereen heeft Google Glass allang afgeschreven, maar op Schiphol beginnen ze nu nog een proef met de slimme bril. De luchthaven gaat de bril onder andere gebruiken om 'inzicht te krijgen in de reizigersbeleving' en om het werk van bepaalde medewerkers makkelijker te maken.
Een aantal 'nepreizigers' loopt nu door de luchthaven om zo filmpjes te maken van hun ervaring, laat Schiphol in een video zien. "Op die manier kun je precies zien waar reizigers naar kijken", legt een woordvoerster van de luchthaven uit. "Zo kun je precies zien of de borden wel op de juiste plek hangen en of de aanwijzingen wel duidelijk genoeg zijn voor reizigers."

Informatie

Ook een aantal andere medewerkers van het vliegveld krijgen een bril op. Daarmee wordt een proef uitgevoerd waarbij specifieke apps worden gebruikt voor de bril. Zo kunnen de medewerkers zien welk vliegtuig op welk tijdstip aankomt en wanneer het vertrekt. Ook kunnen medewerkers op die manier foto's maken van locaties en meer gegevens op een plek op de luchthaven krijgen.


Proef

Het gaat in de eerste plaats om een proef om te kijken of dergelijke wearables het werk van medewerkers makkelijker kan maken. Als die proef succesvol blijkt, dan wordt volgend jaar gekeken of de brillen structureel kunnen worden ingezet op de luchthaven. Er vinden ook tussentijdse evaluaties plaats waardoor besloten wordt om de apps al dan niet uit te breiden.

Laat

Het is frappant dat Schiphol nu nog begint met Google Glass. De slimme bril bestaat al sinds 2012, en hoewel iedereen in het begin enthousiast was over de mogelijkheden van de bril, bleek die later maar ongemakkelijk te zijn en weinig toe te voegen. Zelfs de bedrijven die na een tijdje nog experimenteerden met apps voor professionele omgevingen, lijken daar nu mee opgehouden te zijn. Google Glass heeft een korte accuduur, wordt snel heet en is in veel gevallen niet sneller dan het gebruik van smartphones en tablets.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: schiphol, Proef