'Satan' is nieuwe ransomware-as-a-service

Ransomware die onder de naam 'Satan' opereert is nu vrij eenvoudig voor iedereen te downloaden, om zodoende anderen te infecteren. Het virus is nu ransomware-as-a-service.

Dat meldt onder andere PCRisk. Cybercriminelen die zelf geen gijzelsoftware kunnen programmeren, kunnen via de Tor-browser naar een site surfen waar op-maat-gemaakte Satan-ransomware is te vinden. Bij het samenstellen van een geïnfecteerd bestand (wat later rondgemaild kan worden om slachtoffers te maken), kan onder meer bepaald worden hoe hoog de losgeldsom moet zijn. 

Ook kan er gekozen worden voor een 'multiplier'. Wanneer er niet binnen een bepaalde periode wordt betaald, stijgt het losgeldbedrag. De daadwerkelijke beheerders van de Satan-ransomware krijgen 30 procent van de opbrengsten per infectie, de overige 70 procent verdwijnt in de zakken van de afnemer.

Bitcoin

Satan gaat verder als veel andere ransomware te werk. Zodra op een systeem toegeslagen is, worden bestanden versleuteld als .stn-bestand. Slachtoffers worden geïnstrueerd om naar een Tor-website te gaan, waar ze losgeld kunnen betalen in Bitcoin. Voor deze specifieke gijzelsoftware-variant zijn nog geen decryptiesleutels bekend.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: ransomware