abonneren

Samsung onder vuur vanwege keylogger (update)

Samsung's imago lijkt een serieuze knauw op te lopen door een stormvloed aan negatieve berichten. Wat is er precies aan de hand? Volgens Mohamed Hassan van Network World installeert Samsung tegenwoordig ongemerkt keyloggers op nieuwe laptops. De zaak lijkt op het rootkit-incident waar Sony enkele jaren geleden mee in het nieuws kwam.

Volgens Hassan zou hij de keylogger ontdekt hebben bij een security scan van zijn zojuist aangeschafte Samsung-notebooks. Het gaat hierbij om StarLogger-software, dat toetsaanslagen kan monitoren, opslaan en verzenden. De software werd aangetroffen op de Samsung R525 en de Samsung R540. Hassan nam uiteraard telefonisch contact op met Samsung. Aanvankelijk werd ontkend dat de keylogger deel uitmaakt van Samsung's meegeleverde software, maar nadat hij doorgeschakeld werd met een supervisor kreeg hij te horen dat StarLogger inderdaad door Samsung geïnstalleerd wordt om de prestaties en het gebruik van het notebook te monitoren.

 

 

Samsung heeft inmiddels officieel gereageerd op de berichtgeving. De elektronicagigant is een intern onderzoek gestart en zal met een verklaring komen zodra het meer weet. Wil je weten of StarLogger ook op jouw Samsung-laptop geïnstalleerd is, controleer dan op de aanwezigheid van een map "c:\windows\SL". Uitgebreidere instructies over het herkennen en verwijderen van de keylogger vind je op deze site.

 

EDIT 12:49: op het Koreaanse "Samsung Tomorrow"-blog is een nieuwe reactie van Samsung te lezen. Volgens de fabrikant gaat het om een valse melding van het gebruikte securitypakket, dat de SL-map van het Sloveense taalpakket van Windows aanziet voor StarLogger.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Security

Tags:

Laatste reactie