Samsung maakt bliksemsnelle SSD voor ultrabooks

Samsung is op grote schaal een nieuwe SSD aan het produceren voor in ultrabooks met de productnaam XP941. De nieuwe SSD is twee keer zo snel als de snelste SATA SSD van dit moment, omdat het gebruikmaakt van PCI-Express 2.0. Volgens Samsung is het de eerste PCI-Express SSD voor ultrabooks.

Waar een snelle SATA SSD een doorvoersnelheid heeft van 550 MB/sec noteert de nieuwe XP941 PCI-Express een doorvoersnelheid van 1,4GB/s. Snel genoeg om 500GB in 6 minuten te kopieren. De nieuwe SSD is ook een stuk kleiner (80mm x 22mm) en weegt slechts 6 gram wat het uiteraard nog geschikter maakt voor de platte ultrabooks (meer ruimte voor een grotere batterij bijvoorbeeld).

Samsung noemt niet welke laptopbouwers de XP941 hebben besteld maar geeft aan dat een aantal fabrikanten eerder dit kwartaal de SSD’s geleverd heeft gekregen. De XP941 is in 512, 256 en 128 GB varianten te verkrijgen. Gezien de specificaties van de nieuwe Macbook Air (45% sneller dan de SSD van de vorige Macbook Air), lijkt het vrij zeker dat de SSD van Samsung komt. Hoe erg de spanningen ook oplopen tussen de twee tech-bedrijven die elkaar continue de rechtszaal in sleuren, ze lijken toch nog moeilijk zonder elkaar te kunnen in de rol van klant en leverancier.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: SSD, xp941, Ultrabooks