Samsung kondigt nieuwe octacore-chipset aan

De Galaxy S4 van Samsung was het eerste toestel op de markt dat gebruik maakte van een octacore chipset. Deze chipset, die overigens niet in de Nederlandse en Belgische uitvoering van de Galaxy S4 zit, beloofde erg snel te zijn, maar weinig stroom te verbruiken. Deze week kondigde Samsung een nieuwe uitvoering van de Samsung Exynos 5 Octa-chipset aan.

Het hart van een chipset is de processor. In het geval van de Exynos 5 Octa zijn dat er twee: de chipset bevat twee quad-core-processoren. Het gaat om een erg snelle ARM Cortex-A15-chipset en een minder snelle, maar erg zuinige, ARM Cortex-A7. Wanneer er veel rekenkracht gevraagd wordt, bijvoorbeeld bij een game, worden de A15-kernen gebruikt en wanneer er alleen 'normale' taken gedaan worden, worden de A7-kernen gebruikt. Technisch gezien is het wel mogelijk om alle acht kernen tegelijk te gebruiken, maar dat wordt in de praktijk niet gedaan.

De Exynos 5 Octa die in de Galaxy S4 te vinden is, heeft typenummer 5410. De 'new Exynos 5 Octa', die deze week is aangekondigd, heeft typenummer 5420. De maximale kloksnelheden van de processoren in de 5420 zijn opgeschroefd van 1,6 GHz naar 1,8 GHz voor de A15-processor en van 1,2 GHz naar 1,3 GHz voor de A7-processor. Volgens Samsung zorgen deze wijzigingen voor 20% meer rekenkracht. 

Op het gebied van accuduur bleken de prestaties van de Exynos 5 Octa erg tegen te vallen. De Cortex-A7-processor zou er voor moeten zorgen dat het accugebruik erg goed zou zijn, maar er bleek een fout te zitten in de interface die de twee processoren met elkaar verbindt. Samsung heeft daarom de verbinding tussen de twee processoren uitgeschakeld, waardoor er geen uitwisseling van informatie plaatsvindt tussen de twee onderdelen. Het switchen van de ene processor naar de andere gebeurt dan puur softwarematig, maar daarbij wordt de cache van de processoren volledig leeggemaakt, wat erg inefficiënt is. Samsung maakt in de aankondiging van de Exynos 5 Octa 5420 geen melding van een oplossing, maar het lijkt waarschijnlijk dat deze problemen opgelost zijn. 

Gratische chip

Het grootste gedeelte van de grafische verwerking wordt gedaan door de grafische chip in de chipset, de GPU. In de eerste generatie Exynos 5 Octa werd gebruik gemaakt van een PowerVR SGX 544MP3, een grafische chip van het bedrijf Imagination Technologies. De PowerVR-chips worden onder andere gebruikt in de iPhone en iPad, twee apparaten die bekend staan om de prima grafische prestaties. 

In de nieuwe octacorechipset wordt gebruik gemaakt van een ARM-GPU, namelijk de ARM Mali-T628 MP6. Deze chip heeft zes kernen en is volgens Samsung een heel stuk sneller dan de PowerVR-chip. De rekenkracht zou maar liefst 2,3 keer zo groot zijn. Dat de prestaties beter moeten worden om mee te kunnen met de concurrentie is wel duidelijk: de Qualcomm Snapdragon 800 verpletterde de benchmarkscores van de concurrentie en ook NVIDIA timmert aardig aan de weg met de Tegra 4-chipset. 

De nieuwe Exynos-chipset heeft verder ondersteuning voor sneller werkgeheugen. Daarnaast bevat de nieuwe Exynos 5-chipset een speciaal beeldverwerkingsblok (multiple image compression) dat er voor moet zorgen dat het accugebruik bij het weergeven van afbeeldingen of video's een stuk afneemt. 

LTE (4G)

Dat Samsung (in eerste instantie) twee versies van zijn toptoestel, de Galaxy S4, uitbracht, was op zijn minst bijzonder te noemen. In de voorgaande edities van van Galaxy S-toestellen was steeds een Samsung-chipset te vinden en om dan het toptoestel te voorzien met een chipset van de concurrent op het gebied van chipsets is wel bijzonder. 

Samsung liet weten dat de Exynos 5 Octa-chipset nog niet goed samenwerkt met een 4G-chip voor snel mobiel internet. De chipset heeft geen ingebouwde 4G-chip en een losse chip zou te veel stroom verbruiken. Qualcomm, de maker van de Snapdragon 600-chipset die onder andere in de Nederlandse en Belgische uitvoering van de Galaxy S4 zit, zou dit wel beter in orde hebben en daarom zou er in landen waar 4G in opkomst is gekozen zijn voor de Snapdragon-chipset. Geruchten over gebrek aan productiecapaciteit werden door Samsung ontkend. 

In het persbericht wordt er niet gesproken over de 4G-mogelijkheden van de nieuwe chipset, wat ons doet vermoeden dat de situatie nog niet veranderd is. Volgens de geruchten zullen er, mogelijk dus daarom, ook twee edities van de Samsung Galaxy Note III uitkomen: één met Exynos 5420-chipset en één met Qualcomm Snapdragon 800-chipset. Ook lijkt het zeer goed mogelijk dat de nieuwe chipset verwerkt gaat worden in een volgende toptablet van Samsung. 

Beschikbaarheid

Samsung heeft inmiddels samples van de nieuwe chipset uitgegeven aan partners en in augustus zal de Exynos 5 Octa 5420 in massaproductie worden genomen. Wanneer we de eerste toestellen met deze chipset gaan zien, is nog niet duidelijk.  Als de geruchten dus kloppen, zal er een versie van de Samsung Galaxy Note III komen die gebruik maakt van deze chipset. Verwacht wordt dat de Galaxy Note III tijdens de consumentenelektronicabeurs IFA wordt gepresenteerd. Deze wordt de eerste week van september gehouden. 

Bron: Anandtech

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten