abonneren

Samsung kondigt eerste telefoon met besturingssysteem Tizen aan

Samsung komt officieel met een smartphone die op het eigen Tizen-besturingssysteem draait. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft de telefoon gisteren aangekondigd. Het apparaat komt sowieso in het derde kwartaal in Rusland op de markt.

Het toestel gaat de Samsung Z heten, en het is het eerste toestel met Samsungs eigen besturingssysteem Tizen erop. Dat OS werd al eerder aangekondigd, maar of en wanneer Samsung het op zijn telefoons zou gaan zetten was tot nu toe niet bekend.

Amoled

Het Tizen-toestel krijgt een scherm van 4,8" en heeft een quadore-processor. Het scherm krijgt een resolutie van 1280x720 met amoled-hd. Ook zit er een vingerafdruksensor op het toestel, net als bij de vlaggenschipsmartphone van het bedrijf, de Galaxy S5.

Geheugen

Daarnaast komt de telefoon met 2GB aan werkgeheugen en 16GB intern geheugen. Uiteraard is dat laatste uit te breiden via micro-SD.

Eigen OS

Met het Tizen-besturingssysteem hoopt Samsung zijn dominante positie op de markt naar eigen hand te zetten. Nu draaien vrijwel alle Samsung-telefoons nog op Android, maar het bedrijf wil minder van Google afhankelijk worden en zijn klanten een uniek besturingssysteem meegeven.

Sneller

Tizen 2.2 moet dan ook zorgen voor een verbeterd geheugenbeheer, de telefoon moet er sneller door opstarten en het wordt makkelijker om te multitasken. Bovendien wordt webbrowsen verbeterd door geavanceerde rendering en scrollt het OS soepel.

Rusland

De eerste telefoon moet in de herst op de markt komen. Eerst wordt de telefoon in Rusland uitgebracht, daarna volgen andere landen. Of Nederland daar bij zit, is niet bekend. Dat lijkt echter sterk, omdat Samsung kijkt naar de landen waar Samsung-toestellen het beste scoren. Nederland is wat dat betreft maar een kleine afzetmarkt.

Lees ook:

> Review Samsung Galaxy S5
> Video-review Samsung Galaxy S5
> Tizen: het nieuwe besturingssysteem van Samsung

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags:

Laatste reactie