abonneren

MWC 2015: Samsung Galaxy S6 - Minder TouchWiz, meer veiligheid

Samsung heeft zoals verwacht de Galaxy S6 officieel gepresenteerd. De nieuwe smartphone krijgt een flink aantal nieuwe functies, en het TouchWiz-uiterlijk wordt flink versimpeld. 

Samsung presenteerde zijn nieuwe "beste telefoon ooit" op het Mobile World Congress in Barcelona. "Eindelijk hoeven we niet meer naar geruchten op internet te luisteren", kondigde Samsung-ceo JK Shin de telefoon aan. De afgelopen weken doken er regelmatig geruchten op over de telefoon en lekten er foto's uit.

Gebogen rand

De geruchten over de telefoon bleken grotendeels waar. De Samsung Galaxy S6 komt in 2 varianten, een 'normale' en een met 'Edge'. Dat betekent dat het scherm als het ware over beide randen gevouwen is. We zagen dat al eerder in de Galaxy Note 4, die in een dergelijke variant kwam. Dat was dus een voorproefje voor de echte consumententelefoon die de S6 is.

Bol scherm

Met die gebogen randen lijkt het alsof het scherm wat meer bol is. Dat ziet er erg chique uit en geeft de telefoon een duur uiterlijk, maar de gebogen rand heeft ook een praktisch nut. Zo kun je op de rand bepaalde acties vastzetten. Dat kan een van je contacten zijn, of een andere snelkoppeling waar je vaak toegang tot wil hebben.

Stevige behuizing

De gebogen randen zijn niet de enige verandering aan het uiterlijk die Samsung heeft doorgevoerd. De behuizing van het toestel is (eindelijk) van metaal, waardoor het geheel wat steviger aanvoelt. Dat is een stuk beter dan het toch wat goedkoop aanvoelende aluminium van de S5.

Gorilla Glass 4

Het toestel is bovendien extra stevig door de toevoeging van Gorilla Glass 4, de nieuwste versie van het sterke glas wat niet alleen krasbestendig is, maar ook beter bestand tegen vallen.

Beveiliging

Samsung zet met de S6 ook stevig in op beveiliging. De apparaten komen standaard met extra encryptie, en hebben speciale apps die het toestel erg geschikt maken voor zakelijk gebruik. Opvallend is ook dat Samsung standaard een aantal Microsoft-apps meelevert met het toestel, zoals OneDrive en Outlook.

Draadloos opladen

Een andere toevoeging aan de telefoon is dat je hem draadloos kunt opladen. Dat is geen heel nieuw concept, geeft ook Samsung toe, maar uniek is wel dat je bij de S6 geen extra accessoires als hoesjes nodig hebt. Je kunt de telefoon overal opladen waar draadloos opladen ondersteund wordt. Op dit moment zijn dat nog niet veel plekken, maar Samsung hoopt de nieuwe standaard te zetten.

'Fast charging'
Niet alleen kan de S6 draadloos opladen, maar dat oplaadproces wordt ook nog eens razendsnel. Samsung zegt 'de beste accu uit de industrie' te hebben gemaakt, en heeft een nieuwe manier ingebouwd om snel op te laden. Dit 'fast charging' zorgt er volgens het bedrijf voor dat de telefoon in 10 minuten genoeg opgeladen kan worden dat je er weer 4 uur mee vooruit kunt.

TouchWiz eindelijk versimpeld

Een van de grootste ergernissen aan de Galaxy-toestellen is de software-skin die Samsung zelf over Android heen zet. Het zogeheten TouchWiz was Samsungs unieke look, maar in de praktijk maakte het telefoons vaak traag en was het niet intuitief. Het is daarom opvallend dat Samsung TouchWiz een flinke make-over geeft op de S6.

Strakker

Die make-over zit 'em voornamelijk in versimpeling. De menu's worden allemaal wat duidelijker, een hoop overbodige opties worden weggelaten, en het geheel komt er allemaal wat strakker uit te zien - in lijn met Android Lollipop, het besturingssysteem waar de S6 uiteraard op draait.

Erg goede camera

Een van de speerpunten van de telefoon is de nieuwe camera. Die is extreem goed, volgens Samsung, vooral in gebieden met weinig licht. De voorcamera heeft 5 megapixels, de achtercamera heeft er 'slechts' 16 (er werd gespeculeerd dat het 20 megapixels zouden worden). Die 'weinige' megapixels worden echter ruimschoots gecompenseerd door het f1.9 diafragma op de camera, die hem vooral in het donker erg goed maakt.

Nieuwe functies
Daarnaast krijgt de camera een aantal extra, handige functies zoals Real Time HDR, en 'object tracking' waarmee een bewegend voorwerp wordt gevolgd door de camera. Het grote nadeel is wel dat de camera, net als bij de iPhone 6, erg uitsteekt uit het model. Dat maakt hem erg kwetsbaar voor beschadiging, zeker als je de telefoon op tafel legt.

Samsung Pay

Een unieke toevoeging is Samsung Pay, Samsungs antwoord op Google Pay en Apple Wallet. In tegenstelling tot die concurrenten moet Samsung Pay "overal" werken. Google Pay en Apple Wallet moeten door winkeliers worden ondersteund, en de betaalautomaat moet NFC ondersteunen. Dat is bij Samsung Pay niet nodig.

Magneetstrips
Samsung Pay moet werken op 'iedere betaalautomaat waar je ook met een creditcard of bankpas kunt betalen' - praktisch elke winkel dus. De telefoon werkt daarvoor met een speciale techniek die wordt gekoppeld aan de magneetstriplezer van de betaalautomaat. Helaas zijn we in Nederland nou nét overgestapt van magneetstrips naar chips, maar het zal sowieso nog wel even duren voor de dienst naar Nederland komt.

Verkrijgbaarheid

De Samsung Galaxy S6 komt vanaf 10 april beschikbaar in Nederland. Het toestel komt in 3 varianten beschikbaar (32 GB, 64 GB, en 128 GB), vanaf 699 euro. De Galaxy Edge komt in dezelfde varianten uit, maar kost in de basis 849 euro.

Lees ook: De specificaties van de Samsung Galaxy S6.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Mwc, Galaxy S6, samsung galaxy s6