abonneren

Samsung brengt smartphones met eigen Tizen-OS uit

Samsung komt nog voor juni met een smartphone die op het Tizen-besturingssysteem draait. Dat zegt een topman van de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant in een interview. Tizen is Samsungs eigen besturingssysteem, dat nu nog vooral draait op smartwatches van het bedrijf.

Eigenlijk had Samsung al de afgelopen winter met een Tizen-smartphone willen komen, maar dat ging niet door vanwege een hoop juridisch gesteggel tussen de fabrikant en enkele internationale providers. Nu komt de telefoon alsnog op de markt, maar alleen "in enkele landen waar we het goed kunnen doen." Welke landen dat zijn, is niet bekend.

Los van Android

Met het eigen besturingssysteem wil Samsung zichzelf losmaken van de afhankelijkheid van Android. Vrijwel iedere smartphone van Samsung draait nu op dat besturingssysteem van Google, maar uiteindelijk wil Samsung wel 15% van alle telefoons op zijn eigen OS overschakelen.

Integratie met smartwatch

Daarmee verdient het bedrijf dan ook meer geld, omdat het bedrijf nu veel omzet van (in-)app-aankopen aan Google moet afdragen. Daarnaast wil Samsung ook een betere integratie met smartwatches. De Gear 2 van het bedrijf draait nu al op Tizen, en met dat besturingssysteem op telefoons moet het makkelijker worden om de apparaten met elkaar te laten synchroniseren.

In juni moeten er een high-end-model op de markt komen, met goede specificaties die in een duurdere prijsklasse komen. Daarna komt er later nog een andere, goedkopere telefoon uit.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: