abonneren

Samsung bereikt importverbod iPhone 4(s) en iPad 2

De Amerikaanse ITC heeft een importverbod opgelegd voor de iPhone 4(s), iPhone 3 en iPad 2 (3G). De producten zouden inbreuk maken op een patent van Samsung. President Barack Obama kan het importverbod nog tegenhouden maar die kans is klein. Apple gaat in beroep tegen dit besluit bij de Amerikaanse federale rechter.

 

Samsung heeft een belangrijke overwinning behaald in een rechtszaak die het in de VS had aangespannen tegen Apple. Apple zou volgens Samsung op verschillende patenten inbreuk maken en het ITC (International Trade Commission) heeft Samsung in het geval van één patent gelijk gegeven met een importverbod voor Apple tot gevolg. De iPhone 4(s), iPhone 3 (GS) en iPad en iPad 2 met 3g vallen onder het importverbod. Het gaat om modellen die via AT&T, T-Mobile en een paar regionale providers worden verkocht in de VS. Hoewel van de iPhone en iPad al lang nieuwere modellen uit zijn, worden de oudere modellen nog wel steeds verkocht, met name de iPhone 4 is nog steeds erg populair. Volgens Apple heeft de uitspraak geen gevolgen voor de beschikbaarheid van oudere modellen in de VS.

Het patent (met nummer 7.486.644) heeft betrekking op het draadloos versturen en ontvangen van data. In nieuwere modellen zou een andere techniek worden gebruikt. Apple claimde dat Samsung de techniek tegen een eerlijke prijs in licentie zou moeten vrijgeven omdat het een veel gebruikte industriestandaard is geworden. Volgens Apple zou Samsung echter een onredelijk hoog bedrag hebben geëist terwijl Samsung had toegezegd de techniek tegen een redelijke prijs in licentie te geven aan iedereen die het wilde gebruiken. Samsung claimt dat Apple nooit de intentie had een licentie te nemen, wat de voorwaarden ook waren.

Barack Obama

De president van Amerika, Barack Obama, zou het verbod nog kunnen tegengaan op basis van  zogenoemde 'public-policy'-gronden. De president kan dan met nieuwe regelgeving komen. Het verleden heeft geleerd dat de president zich eigenlijk nooit met dergelijke zaken inmengt. 

Never Ending Story

De twee kemphanen zijn overal ter wereld bezig met rechtszaken tegen elkaar. Recent won Samsung nog een rechtszaak in Nederland tegen Apple. De grootste overwinning staat echter nog wel op naam van Apple toen die vorig jaar via de rechter een boete wist op te leggen aan Samsung van 1 miljard dollar. Samsung vecht dat aan en de boete is inmiddels al gezakt naar 600 miljoen dollar. Een definitieve uitspraak in die zaak volgt in augustus. Wat betreft het importverbod, gaat Apple in hoger beroep. Voor volgend jaar staan alweer rechtszaken gepland die betrekking hebben op de nieuwe modellen van Apple en Samsung. Meerdere verzoeningspogingen liepen op niets uit. Het einde van deze hevig concurrentiestrijd is dus ook nog niet in zicht ook hebben ze nog steeds ook een verstandhouding van afnemer en toeleverancier.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: iPhone 4S, Ipad 2, Iphone 4, Iphone 3