Samsung aangeklaagd om bloatware

Samsung moet zich in China verantwoorden bij de rechter vanwege de bloatware die het bedrijf (o.a) meelevert op de Galaxy Note 3. Een Chinese consumentenorganisatie vond op dat toestel 44 reeds geïnstalleerde app.

Het probleem van die apps is dat ze ongevraagd op smartphones en tablets zijn gezet, lastig tot niet te verwijderen zijn en soms ook verbinding met internet maken. Daardoor 'stelen' deze apps tegen wil en dank dataverkeer, aldus de Shanghai Consumer Council. De rechtbank moet nu bepalen of dat allemaal zomaar mag, schrijft Shanghai Daily.

Ook de Chinese smartphonemaker Oppo wordt op het matje geroepen. Op een van de onderzochte toestellen werden 71 geïnstalleerde apps gevonden, waaronder games. 

Afschrikken

De consumentenorganisatie hoopt dat Samsung en Oppo duidelijkere instructies geven voor het verwijderen van de apps, als ook worden gedwongen consumenten van tevoren te informeren over de apps die al op smartphones staan. 

Daarnaast wil men dat andere smartphonemakers zich ook achter de oren gaan krabben. "Hopelijk stoppen ze dan met deze onredelijke, maar veelvoorkomende praktijken," aldus een woordvoerder van de organisatie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Apps

Tags: