abonneren

Round-up: Wat weten we inmiddels over de iPhone 6?

Hoogstwaarschijnlijk mogen we de iPhone 6 volgende maand voor het eerst aanschouwen. Over de nieuwste smartphone van Apple wordt traditioneel altijd al vrijwel alle informatie gelekt voor het toestel ook maar een minuut in de winkel ligt, dus lijkt het ons hoog tijd om eens te kijken wat we tot nu toe weten van het vlaggenschip van Apple, zoals wanneer hij in Nederland te verkrijgen is.

Verwachte release-datum

Lange tijd werd verwacht dat de iPhone 6 al in juni van dit jaar zou uitkomen, maar dat werd later uitgesteld. Zoals het er nu uitziet, wordt de iPhone 6 eind september gepresenteerd, al is er nog wat onenigheid over de precieze datum. Volgens Bloomberg, dat door de jaren heen veel betrouwbare informatie over de iPhone heeft gegeven, zou dat op de 28e moeten zijn. Het is echter nog niet bekend wanneer de telefoon in Nederland te krijgen is. De providers willen daar in ieder geval niets over kwijt.

Versies

De iPhone 6 wordt de eerste smartphone van Apple die in meerdere varianten komt. Zo komt er een 'standaard' 4,7"-iPhone 6, maar ook een grotere van 5,5" op de markt. Dat zou blijken uit bronnen die onder meer de beeldschermen voor de telefoon leveren.

De grotere iPhone is waarschijnlijk een antwoord op andere telefoons in dezelfde prijsklasse, zoals de Samsung Galaxy S5 en de HTC One M8. Die succesvolle telefoons hebben significant grotere schermen, en onder consumenten groeit de roep om grotere displays.

Het display

Uit de berichten van veel leveranciers zou blijken dat Apple een nieuw soort display gaat maken. Het scherm van de iPhone 6 zou dan ook van saffierglas moeten zijn, wat extreem bestand is tegen krassen en tegen vallen. Wat dat voor de prijs van het toestel gaat betekenen, is nog niet duidelijk, want saffierglas is een stuk duurder dan normaal glas.

Oplader

Waar telefoonfabrikanten tegenwoordig steeds uniformer aan de wens van de consument denkt en gewoon overal een normale micro-USB-oplader in bouwt, blijft Apple stug doorgaan met de Lightning-connector. Wat dan weer wel handig is, is dat de kabel volgens de laatste geruchten op twee manieren te gebruiken is. De USB-kabel zou zowel normaal als ondersteboven in de connector passen.

iOS 8

De iPhone 6 wordt geleverd met het nieuwe besturingssysteem iOS 8. Daarin zitten enkele flinke wijzigingen, al valt de overstap van 7 naar 8 in het niet bij die van 6 naar 7. Visueel zal er weinig veranderen aan het besturingssysteem, maar er zitten softwarematig behoorlijk wat vernieuwingen in.

Zo wordt het mogelijk om net als bij Android widgets te installeren. Ook gezondheid krijgt veel voorrang in het OS, met name door apps als 'Health' en fitness-trackers. De belangrijkste wijzigingen in iOS 8 hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

iWatch

Hoe veel er wordt gelekt over de iPhone 6, des te minder weten we eigenlijk over Apples eigen smartwatch, de iWatch. Dat slimme horloge gaat er uiteindelijk komen, maar wanneer dat precies is is nog lang niet duidelijk. Aanvankelijk werd gedacht dat het apparaat nog samen met de iPhone 6 zou worden gepresenteerd, maar daarover doen zo weinig geruchten de ronde dat dat nogal onwaarschijnlijk lijkt. Wat wel zeker is, is dat de iPhone 6 alvast veel support krijgt voor de iWatch. Zo zal het notificatiesysteem aangepast worden voor het slimme horloge, en zullen de gezondheidsapps goed samenwerken met de hartslag- en bloeddrukmeter die vermoedelijk in de iWatch komen te zitten.

Natuurlijk gaat het tot nu toe allemaal nog maar om geruchten. Helaas zullen we nog tot eind september geduld moeten hebben voor we zeker weten hoe de iPhone 6 er precies uit gaat zien. Maar op het moment dat dat gebeurt, zijn we er van PCMweb als eerste bij!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Iwatch

Nieuws headlines

Laatste reactie