Roamingkosten gaan omlaag

De nieuwe regelgeving rond roaming (mobiel bellen en internetten in het buitenland) is gisteren door de Europese ministerraad goedgekeurd

Drie weken geleden werden de nieuwe roamingregels al door Europese parlement goedgekeurd. Minister Verhagen van Economische zaken heeft zich de afgelopen periode ingezet voor het verminderen van de woekerprijzen voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland.

De kosten van mobiel bellen, sms-en en internetten binnen de EU worden lager. De al bestaande maximumprijzen voor bellen en sms-en worden verder verlaagd. Nieuw is dat er ook een maximumtarief komt voor mobiel internet. Gezinnen en zakenreizigers kunnen zo honderden euro’s besparen. De nieuwe tarieven zullen nog deze zomer ingaan.

Alternatieve provider
Nieuw is ook dat je een keuzemogelijkheid krijgt om voor roaming een andere provider te kiezen dan degene met wie je in eigen land een contract hebt. Zo kun je als je bijvoorbeeld naar Spanje op vakantie gaat, speciaal een provider kiezen die voor Spanje het goedkoopste is, met behoud van je eigen nummer. Ook hoef je hiervoor geen andere toestel te gebruiken. Door op deze manier meer concurrentie mogelijk te maken, zullen de roaming-tarieven naar verwachting nog meer dalen. De nu vastgestelde tarieven zijn dan ook nieuwe maximumtarieven.

Tarieven deze zomer
De op 1 juli 2012 ingaande maximumtarieven zijn: € 0,29 per minuut voor bellen, en € 0,08 per minuut om gebeld te worden. Een SMS kost maximaal € 0,09. De kosten voor data mogen niet hoger zijn dan € 0,70 per megabyte. In juli 2014 moeten de tarieven nog verder dalen naar respectievelijk: bellen € 0,19 en € 0,05 gebeld worden, € 0,06 voor een SMS en niet meer dan € 0,20 per megabyte voor data. (Genoemde tarieven zijn exclusief BTW!)

Via: Nieuwsbank

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: mobiel internet, roaming