abonneren

R.I.P. YiFy - Een necrologie van de beroemde offline gehaalde torrent-groep

De beroemde uploader YiFy is definitief offline. De notoire groepering zette jarenlang goede torrents op sites als The Pirate Bay, maar werd uiteindelijk het slachtoffer van de heksenjacht op de piraterij door de filmindustrie en auteursrechtenorganisaties. We schreven een necrologie van onze favoriete torrenters. YiFy, rust in vrede.
Als je wel eens iets downloadt op The Pirate Bay of van Kickass Toprrents (maar dat zou je nooit doen toch?) heb je YiFi wel eens voorbij zien komen. De term staat in titels, in de beschrijvingen van torrents, overal kwam je 'YiFy' tegen.

Bekende naam

YiFY is geen bestandsformaat, maar de naam van een groep uploaders die onder die schuilnaam verborgen gingen. Hoeveel mensen er achter de dienst zitten en wie dat zijn is niet bekend, maar de naam YiFy komt iedere downloader bekend voor. In de top 100 van The Pirate Bay had YiFy maar liefst 70 titels geleverd.

Geen goede kwaliteit

Eigenlijk hadden de torrents van YiFy helemaal geen hoge kwaliteit
Eigenlijk had YiFy helemaal geen goede torrents. Ze waren van slechte kwaliteit - met name het geluid moest het ontgelden. Dat kwam door de agressieve compressie die YiFy doorvoerde, waardoor het grote films in kleine formaten kon aanbieden.

YiFy maakte gebruik van dvd's en later blurays die het wist te rippen naar handzaam formaat. Daarop werd wel veel compressie toegepast, waardoor codecs als Dolby 5.1 niet meer werkten en het geluid in het algemeen flink werd achtergesteld.

Altijd raak

Maar dat is niet waar YiFy bekend mee werd. YiFy was namelijk de grootste en bekendste, en had het meest uitgebreide aanbod. Praktisch iedere film was wel te vinden met de handle -YiFy, en hoewel de kwaliteit misschien te wensen overliet wist je met YiFy wel dat je een goede torrent had. Die werkten altijd, en bevatten slechts twee bestanden: De films, en een tekstbestandje.

Een YiFy-torrent betekende een bestand zonder malware, adware, crapware, bundleware, spyware of ransomware - een unicum in de anders zo vervuilde wereld van torrent-sites.

Onbekende bron

Het was nooit bekend hoe YiFy aan zijn torrents kwam. Opvallend was dat de groep vaak al torrents kon aanbieden van films die pas net uit de bioscoop waren, waardoor downloaders niet afhankelijk waren van cam-rips. YiFy heeft nooit verteld hoe het aan die films kwam, al liet het in een interview met Vice ooit doorschemeren dat de groep 'een mannetje had' binnen de bioscoopwereld die af en toe films doorstuurde.

In hetzelfde interview zeggen de oprichters van YiFy ook dat die bron inmiddels is opgedroogd, maar dat er 'andere manieren' zijn om aan torrents te komen. Wat die manier ook mag zijn, YiFy had nog steeds het grootste aanbod.

aXXo

YiFy is de spirituele opvolger van aXXo
Je kunt niet over Yify praten zonder zijn spirituele voorganger, aXXo. Hoewel peer-to-peer-downloaden al jaren oud is, waren het aanvankelijk alleen losse gebruikers die bestanden uploadden. aXXo veranderde dat: Het was het eerste grote collectief dat op grote, professionele schaal video's op torrentsites plaatste. Dat gebeurde volgens hetzelfde stramien, waarbij video's dezelfde soort titel hadden. De bestanden eindigden standaard op .aXXo, een teken dat een torrent van hoge kwaliteit was. .aXXo was zelfs zo populair dat er regelmatig imitators opdoken die meeliftten op het succes van de uploader.

Kleine torrents

Ook aXXo had geen heel goede torrents, maar zowel aXXo als YiFy onderscheidden zich doordat de torrents zo klein waren: 700 MB, precies genoeg om op een dvd te branden. Dat is tegenwoordig niet meer zo belangrijk, maar in de gouden jaren van aXXo, tussen 2005 en 2011, wél. Bovendien hebben die kleine torrents het voordeel dat ze sneller zijn gedownload, sneller zijn overgezet op een usb-stick, en sneller weer worden gedeeld door anderen.

aXXo gooide de handdoek in 2009 zelf in de ring. Hij vond het te druk worden en verwijderde al zijn torrents van zijn eigen en van andere sites. YiFy onderging een ander lot: Dat werd offline gehaald door de auteursrechtenindustrie, al stopte de groep begin 2014 ook al omdat het naar eigen zeggen 'genoeg was'.

Copycats

Net als met aXXo werd ook YiFy veelvuldig gekopieerd en nagemaakt. Al jaren bestaan er tientallen websites als yifytorrents.com, yify-movies.com, en andere daarop lijkende varianten. Veel van die sites proberen simpelweg mee te liften op het succes van YiFy, door YiFy's eigen torrents aan te bieden maar daar advertenties omheen te zetten. Er zijn echter ook malafide websites die malware verpakken als YiFy-torrent, in de hoop dat onwetende gebruikers de verkeerde versie downloaden.

De toekomst

Er staat altijd wel een nieuwe YiFy of aXXo op
Wat er in de toekomst gebeurt met YiFy en de site blijft gissen. Het lijkt erop dat de site definitief offline is, maar ja, dat zeiden ze van The Pirate Bay ook...

Als YiFy écht niet meer terugkomt, dan is de torrent-wereld een belangrijke speler kwijt. Maar de geschiedenis leert ons ook dat er altijd wel een nieuwe YiFy of een nieuwe aXXo op zal staan. Hoe lang die het overleeft, blijft maar de vraag.

Vaarwel YiFy. We gaan je missen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: download, Torrent, The Pirate Bay, yify

Laatste Vacatures