Review: Windows 8.1 update 1

In april verschijnt een nieuwe update voor Windows 8.1, waarmee een aantal onderdelen van het besturingssysteem zijn aangepast en meer functionaliteit wordt geboden voor computergebruikers zonder aanraakscherm. PCM heeft de gelekte update alvast bekeken. Wat zijn de nieuwe functies?

Microsoft heeft geleerd van het feit dat Windows 8 nog niet echt wil aanslaan bij gebruikers die niet beschikken over een computer met aanraakscherm, en dat zijn er nog steeds heel veel. Met de nieuwe update voor Windows 8.1 is er een aantal nieuwe functies toegevoegd, die ervoor moeten zorgen dat pc's zonder aanraakscherm met Windows 8.1 makkelijker te bedienen zijn.

Startscherm
De voornaamste aanpassingen zijn doorgevoerd op het startscherm. Voorheen werden de acties die je op de tegels kon uitvoeren, zoals verplaatsen, vergroten en verkleinen, of verwijderen, alleen mogelijk door eerst een tegel te selecteren en vervolgens op de onderbalk te kiezen wat je met de tegel wilde doen.

Als je met de Windows 8.1-update rechts klikt op een tegel, dan krijg je direct bij die geselecteerde tegel een pop-upmenu te zien, zoals je dat gewend bent van de Windows Verkenner. Je hoeft daardoor niet meer met je muis naar beneden om een actie te selecteren: als je een computer zonder aanraakscherm hebt, dan wordt de blauwe balk met de acties niet meer weergegeven.

Bij de vorige Windows-versie kon je door rechts te klikken op meerdere tegels, een selectie maken en een enkele actie op meerdere tegels tegelijkertijd uitvoeren. Vanaf de Windows 8.1-update moet je meerdere tegels selecteren door de ctrl-toets ingedrukt te houden en met de rechter muistoets de tegels aanklikken. Een andere nieuwe optie die verschijnt als je rechts klikt op een tegel, is de mogelijkheid om de tegel of app toe te voegen aan de taakbalk op het bureaublad.

Die optie ontbeert de originele installatie van Windows 8 en 8.1, daar kon je een tegel alleen los- of vastmaken aan het startscherm zelf. 

Groeperen
Een andere optie die ook mogelijk was met Windows 8.1, was om tegels op het startscherm te groeperen, en de groep van een naam te voorzien. De gekozen naam van de groep verscheen dan bovenaan de verzamelde tegels.

Sinds de Windows 8.1 update is het even zoeken hoe je nu een groep aanmaakt, maar als je met de rechter muisknop net naast een groep tegels klikt, verschijnt een pop-upmenu waarmee je alsnog een groep aan kunt maken. Bovenin boven de rijen tegels verschijnen dan invoervelden, waarin je een naam kunt opgeven.

 

PC uitschakelen
Een veelgehoorde klacht met Windows 8 en Windows 8.1 was dat je je computer niet direct vanuit het startscherm kon afsluiten of opnieuw opstarten. Je moest namelijk eerst op ctrl+alt+delete drukken of het Windows login-scherm tevoorschijn toveren met de toetscombinatie WindowsToets+L.

In de Windows 8.1 update is nu eindelijk een afsluitknop in het startscherm aangebracht. Aan de rechter bovenkant van het startscherm kun je nu ook je computer helemaal opnieuw opstarten, of gewoon afsluiten.

Ook is er nu een nieuwe zoekknop aangebracht rechtsboven, zodat duidelijk is dat je ook kunt zoeken in het startscherm of op je harde schijf. Dat kon normaal gesproken ook al, maar veel mensen wisten niet hoe dat werkt: namelijk gewoon door direct te typen (zonder dat je direct iets ziet) was het mogelijk om een zoekopdracht te geven.

Overigens kun je in de Windows 8.1-update ook nog steeds direct zoeken door meteen te typen, maar voor de verduidelijking kun je dus ook op de zoekknop drukken.

Bureaublad
Op het bureaublad van Windows 8.1 is met de update weinig veranderd. Nog steeds is er geen echt startmenu aanwezig, waarin bijvoorbeeld al je programma's in zijn opgenomen. Je kunt nog steeds een beperkt menu oproepen door met de rechter muisknop op de Windows-vlag links onderin te klikken, maar ten opzichte van de gewone Windows 8.1-uitvoering zijn er met de update geen wijzigingen toegevoegd.

 


Wel is het nu mogelijk om op de taakbalk op het Windows-bureaublad, actieve apps die je hebt geopend op het startscherm, direct zichtbaar te maken. Als je een app start op het startscherm, en je keert terug naar het bureaublad, dan zie je de app terug als actief programma op de taakbalk.


Conclusie
Met de nieuwe Windows 8.1-update zijn er wat veranderingen doorgevoerd in de manier waarop gebruikers zonder aanraakscherm in het startscherm kunnen werken. Hierdoor is het inderdaad wat makkelijker geworden om Windows 8.1 zonder aanraakscherm te bedienen.

Voor mensen die gebruik maken van een alternatief startmenu zoals Classic Shell of StartIsBack, en de computer al direct door laten starten naar het bureaublad, is er weinig veranderd. De update voor Windows 8.1 wordt vanaf april automatisch uitgerold. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: windows 8.1 update, Startscherm