Review Windows 10: Virtuele bureaubladen

In Windows 10 kun je werken met virtuele bureaubladen. Dat betekent dat je meerdere desktops naast elkaar kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor werk en persoonlijke zaken.


In het kort: Hoewel de virtuele bureaubladen een steile leercurve hebben, maakt de functie van Windows 10 echt een productiviteitsmonster.

 

Goed

Slecht

  • Geweldig voor productiviteit
  • Sneltoetsen maken het makkelijk
  • Werkt met bekende sneltoetscombinaties
  • Obscuur, moeilijk te vinden
  • Steile leercurve
  • Geen ondersteuning voor meerdere monitoren

 


 

Lees hier ook de rest van onze Windows 10-review:

1. Inleiding

2. Uiterlijk/dagelijks gebruik

3. Het vernieuwde startmenu

4. Edge

5. Virtuele bureaubladen

6. Cortana

7. De Store

8. Conclusie

 


De virtuele bureaubladen bestaan eigenlijk uit twee verschillende features. Aan de ene kant is er de verbeterde multitask-weergave (met een paar extra functies), terwijl je aan de andere kant een virtuele desktop kunt beginnen om verschillende typen applicaties van elkaar gescheiden te houden.

 

Sneltoetsen

Je vindt de functie aanvankelijk linksonderaan in de taakbalk, maar de Taakweergave wordt nog aantrekkelijker wanneer je toetsenbordcombinaties gebruikt. Bovendien zit de vernieuwde Taakweergave verweven in de vertrouwde functie van Windows + Tab om mee te wisselen tussen tabbladen.

 

Taken scheiden

Met een virtueel bureaublad kun je meerdere bureaubladen beginnen, wat handig is als je je persoonlijke programma's gescheiden wil houden van je werk-programma's. Ook kun je ze gebruiken als je net die ene perfecte weergave van programma's hebt gevonden, bijvoorbeeld door Excel rechts te houden en de Verkenner links in de benedenhoek, en je er geen extra fullscreen-programma's zoals Outlook helemaal overheen wil gooien. Die zet je dan lekker op je tweede bureaublad.

 

Steile leercurve

Het werken met de virtuele bureaubladen is volledig nieuw, en is even wennen. Het loont absoluut de moeite om te experimenteren met de mogelijkheden en hoe je de functie het beste in je werk kunt inzetten, al kan het een tijdje duren voor je er de meerwaarde van inziet. Als je echter veel gebruik maakt van Windows, zorg dan dat je de mogelijkheden niet meteen langs je neerlegt. Een goede tip daarvoor is om sneltoetsen te gebruiken zoals Windows-toets + Ctrl + de pijltjestoetsen.

 

Niet erg intuïtief

Toegegeven, de functie is niet intuïtief. Het is zeker in het begin niet helemaal duidelijk wat je met de meerdere bureaubladen kunt, de sneltoetsen staan nergens in beeld, en het Plus-tekentje om een extra bureaublad te openen staat weggedrukt in een hoek. Bovendien werken veel dingen onlogisch: Zo krijg je meldingen van programma's in een ander bureaublad alsnog op je actieve bureaublad te zien, en is er geen 'hoofdbureaublad' wat we stiekem best zouden willen.

 

Steile leercurve

De Taakweergave heeft daarom een nogal steile leercurve, die veel mensen af kan schrikken. In het begin is het ook niet meteen duidelijk wat je met alle bureaubladen kan, en omdat het een nieuw systeem is moet je het ook maar in je werkritme zien te verwerken.

 

Geen meerdere monitoren

Wat ook ontbreekt, is de mogelijkheid om meerdere bureaubladen over meerdere monitoren te spreiden. Zo kun je niet één bureaublad op je linkermonitor zetten en een andere op de rechter. Dat zou een logische toepassing zijn, waarvan we hopen dat die later nog wordt toegevoegd.

 

<- Vorige: Edge Volgende: Cortana ->

 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: review, 10