Review Windows 10: Het vernieuwde startmenu

De terugkeer van het startmenu is één van de belangrijkste veranderingen in Windows 10, en ja, het is een verademing om het eindelijk weer te kunnen gebruiken. We zullen proberen niet te veel gal te spuwen op de verguisde Metro-interface van Windows 8, maar te kijken naar de voor- en nadelen van het startmenu. Werkt dat in de praktijk nou prettig?

In het kort: Eindelijk.

 

Goed

Slecht

  • Stabiel

  • Het bestaat überhaupt

  • Geïntegreerde zoekfunctie

  • Werkt goed als centrale hub van Windows 10

  • Meest gebruikte apps zijn soms slecht bij elkaar gesteld.

 


Lees hier ook de rest van onze Windows 10-review:

 

1. Inleiding

2. Uiterlijk/dagelijks gebruik

3. Het vernieuwde startmenu

4. Edge

5. Virtuele bureaubladen

6. Cortana

7. De Store

8. Conclusie

 



We hebben een ander artikel waarin we tot in de kleinste details ingaan op het nieuwe startmenu. Je kunt er hier alles over lezen.

Het nieuwe startmenu zit weer lekker op zijn oude plaats, linksonder in de hoek. Het is ook op te roepen met de Windows-toets.

Opvallend is dat het startmenu niet helemaal terug gaat naar de basis, maar ook de goede elemennten leent van Windows 8 - want ja, die waren er best. Zo zijn de tegels van de Metro-UI ook hier prominent aanwezig.

Het startmenu is een van de beste plaatsen waar je kunt zien welke kant Windows op wil gaan. De tegelinterface is namelijk uitermate geschikt voor het aanraken met je vingers. Bovendien is het startmenu fullscreen te maken voor tabletweergave. Tekenend is dat daarbij de lijst met apps aan de linkerkant eerst verborgen zit: Windows 10 richt zich dan echt eerst op touch.

De live-tegels geven extra informatie direct in het startscherm, zoals hoeveel ongelezen emails je nog hebt of welke agenda-afspraak je hebt staan. Bovendien zijn de tegels makkelijk te verwisselen van plek of van grootte, wat een groot gevoel van vrijheid met zich meebrengt.

Vooral de zoekfunctie in het startmenu is een uitkomst, want je hoeft alleen maar te beginnen met typen en je begint te zoeken naar een programma. Ook is het gelijk mogelijk te zoeken naar documenten, of juist op internet (maar wel via Bing).

Daaruit blijkt wel dat Microsoft het startmenu wil bombarderen tot de centrale hub van Windows, de plek van waar je alles kunt gebruiken. Niet alleen al je programma's, maar ook je instellingen en je documenten zijn er te vinden, en dat is handig.

Hoewel Windows 10 er in de eerste plaats voor desktops is (de mobiele variant komt later), kun je wel zien waar dit naartoe moet gaan. Het startenu wordt een launcher op zichzelf, één plek van waaruit alles te regelen is.

Het startmenu is een verademing, en één van de belangrijkste features van Windows 10 waar we heel erg enthousiast van worden. Alles eraan klopt weer, het is duidelijk weergegeven en uitgebreid aan te passen, en dat maakt het startmenu de centrale hub van Windows 10 van waaruit je alles kunt regelen. Het startmenu maakt ook heel duidelijk waar Windows naartoe gaat: Het hybride desktop-mobile-OS dat Windows 8 zo wanhopig probeerde te zijn.
 

<- Vorige: Het uiterlijk en dagelijks gebruikVolgende: Edge ->

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten