Review Windows 10: Edge

Microsoft heeft inmiddels goed begrepen dat Internet Explorer het mikpunt van spot is op internet, en heeft de verouderde browser niet voor niets onder 'Accessoires' gezet in het startmenu. In plaats daarvan is een nieuwe browser gekomen: 'Edge', een 'moderne browser' die helemaal mee kan met de concurrentie.


In het kort: Edge is bij lange na nog niet af en mist nog een hoop features, maar erger is de chronische instabiliteit die 'em nagenoeg onbruikbaar maakt voor power-users.

 

Goed

Slecht

  • Modern uiterlijk

  • Alle nodige functies zitten er in

  • OneNote-integratie

  • Instabiel

  • Geen ondersteuning voor plugins

 


 

Lees ook de rest van onze Windows 10-review:

1. Inleiding

2. Uiterlijk/dagelijks gebruik

3. Het vernieuwde startmenu

4. Edge

5. Virtuele bureaubladen

6. Cortana

7. De Store

8. Conclusie

 


'Edge' verscheen pas relatief laat in de preview-versies van Windows 10. Ondanks dat Microsoft al in oktober aankondigde met een nieuwe browser te komen, duurde het tot april voordat we ook echt gebruik konden maken van die browser. Het duurde nóg langer tot de naam 'Edge' ook echt werd gebruikt; aanvankelijk heette de browser nog 'Project Spartan'.

 

Spartaans uiterlijk

Dat 'Spartaanse' is goed te merken in het uiterlijk van de browser. Dat heeft hetzelfde kale en strakke uiterlijk als veel van de rest van Windows 10 - je kunt hier onze review lezen over hoe Windows 10 eruit ziet. In de praktijk betekent dat grote vierkante blokken met grote kruizen en heldere dropdown-menu's in de instellingen.

 

Geen extensies

Dat Edge pas zo laat kwam, is nog steeds goed te merken. De browser is namelijk nog helemaal niet af, en dat is heel jammer. Grote ontbrekende factor zijn nog de plugins (of add-ons, of extensies, of hoe je ze dan ook wil noemen). Edge heeft nog geen enkele ondersteuning voor plugins, en dat maakt de browser zeker de helft minder praktisch dan alternatieven als Firefox en Chrome.

Microsoft zegt dat plugins 'later dit jaar' beschikbaar komen voor de browser, en dat het mogelijk wordt Chrome- en Firefox-addons te installeren in de browser. Daar moeten we dan maar op hopen, want op dit moment kun je die wachtwoordmanagers en Pocket-integraties wel op je buik schrijven.

 

Lees-later

Edge heeft de meeste zaken wel die we in een moderne browser mag verwachten, zoals privé-tabs en een leeslijst, maar ook een eigen lees-later-dienst. Die is te synchroniseren met je Microsoft-account en daarmee te gebruiken op je mobiele apparaten. Op zich handig, maar het betekent wel dat je wéér moet overstappen op een nieuwe app om artikelen in op te slaan. Als je al Pocket of Instapaper gebruikt, is dat best een klus. Je moet dus wel héél erg fan zijn van Microsoft wil je hierop overstappen.

 

OneNote

Unieker is de integratie van OneNote in Edge. Daarmee kun je aantekeningen maken in de browser en die direct opslaan in je OneNote-account, of dat delen met vrienden. Je kunt op die manier herinneringen bij bepaalde secties plaatsen, of met Paint-achtige tools pijlen of cirkels trekken.

Het is echter maar de vraag hoe vaak je deze functie gaat gebruiken, want hoe vaak heb je normaal de behoefte om te tekenen op een webpagina? Dat is ongetwijfeld iets voor de groep die-hard OneNote-gebruikers, maar wij hebben de functie in de praktijk niet vaak ingezet.

 

Stabiliteit

Maar buiten de al dan niet nuttige functies om is er natuurlijk maar één ding belangrijk in een browser: De stabiliteit. En die is bij Edge zwaar ondermaats.

Edge kan niet veel tabs aan, en dat is zeker voor ons vervelend want wij zijn grootverbruikers van tabbladen. Regelmatig sluiten we Firefox of Chrome af door 'Ja' te klikken op de vraag 'of we zeker weten dat je 80 tabbladen' wil sluiten. En hoewel ook Chrome zeker geen vrienden is met je werkgeheugen, kan die browser zelf in ieder geval wel een grote bulk tabs aan.

Edge kan dat niet.

20 of 25 lijkt het maximum te zijn aan tabbladen dat de browser kan openen. Open er nog een paar meer, en Edge hapert, loopt vast, crasht, of brengt in sommige gevallen zelfs het beruchte blue screen of death op je scherm tevoorschijn.

 

Vastlopen

Dat gebeurt consistent - we hebben Edge ingesteld als standaardbrowser sinds het programma echt 'Edge' heet, maar consequent loopt de browser vast bij het openen van veel tabbladen. Dat wordt helemaal erg als je zware applicaties laadt, zoals websites met veel advertenties of sites die zwaar leunen op html of flash. Video's kijken is dan ook helemaal niet aan te raden op de browser - je kunt dan hooguit 10 tabs open hebben staan. Die instabiliteit wordt niet makkelijker gemaakt door het feit dat Edge geen mogelijkheid heeft om specifieke tabs af te sluiten, zoals Chrome dat wel heeft.

 

<- Vorige: Het vernieuwde startmenuVolgende: Virtuele bureabladen ->

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten