Review Windows 10: De Store

De Store is één van de paradepaardjes van Windows 10 waar Microsoft in de toekomst veel geld mee hoopt te verdienen. De Store is de optelsom van de hele strategie om van Windows 10 één universeel besturingssysteem te maken, maar op dit moment is nog niet alles goed aan de winkel.

In het kort: De Store heeft potentie om veel toe te voegen, maar is op dit moment nog een puinhoop.

Goed

Slecht

  •  

  • Alles op één plek

  • Apps makkelijk te installeren zonder poespas (en toolbars)

  • Zoekfunctie is een zooitje

  • Veel nep-apps door slechte controle Microsoft

 


 

Lees hier ook de rest van onze Windows 10-review

1. Inleiding

2. Uiterlijk/dagelijks gebruik

3. Het vernieuwde startmenu

4. Edge

5. Virtuele bureaubladen

6. Cortana

7. De Store

8. Conclusie

 


Ontwikkelaars, daar is Windows 10 pas écht op gericht. Het idee is om één besturingssysteem te maken voor zowel mobiele apparaten als desktops, en zelfs voor de Xbox en straks ook de Hololens. Dat maakt het makkelijk om applicaties te maken, omdat je er feitelijk maar één hoeft te ontwerpen.

 

 

Verwarrend

Dat betekent ook dat je al je apps vanaf één plek kunt downloaden, en dat is de app-winkel die ook in Windows 10 zit.

En dát betekent weer dat je op je desktop een Store hebt staan waarin het merendeel van de apps geschikt is voor mobiele apparaten, maar die soms wel en soms niet werken op je pc. En dat is heel verwarrend.

 

 

Office-chaos

Zoek je bijvoorbeeld op Office, dan krijg je alleen het mobiele kantoorpakket te zien. De Office 2016-versie, of zelfs Office 2013, of welke andere vorm dan ook van het kantoorpakket, het staat allemaal niet in de Store. Je kunt ze alleen online vinden, terwijl de app-winkel de meest logische plek is om apps te downloaden.

 

 

Mobiel of desktop?

Extra verwarrend is dat de mobiele app wel gewoon werkt op Windows 10. Je ziet gewoon een fullscreen applicatie, met weliswaar minder functionaliteit dan de mobiele variant maar wel genoeg om naar behoren te werken. Ook een app als Facebook werkt gewoon op de desktop, maar het gaat om een mobiele app met bijbehorende kwalen die zich niet laten overzetten naar de pc.

 

 

Notificaties

Wat overigens weer wel handig is, is dat apps als Facebook en Twitter je notificaties sturen die je binnenkrijgt in het Actiecentrum. Dat werkt goed, en in sommige gevallen (zoals bij Twitter) kun je ook direct vanuit het Actiecentrum reageren door de interactieve notificaties.

 

 

Zooitje

De Store is op dit moment een zooitje. Vooral de zoekfunctie is een ramp. Het is zeker niet de eerste keer (of de laatste) dat er iemand klaagt over de indeling van de apps in de winkels, maar we hadden stiekem gehoopt dat de zoekfunctie bij een grote release van Windows 10 wel wat beter was.

In tegenstelling tot Google (met de Play Store) of Apple (met de App Store) houdt Microsoft weinig toezicht op wat er in de Store komt te staan. Op mobiele apparaten betekende dat in de praktijk een wildgroei aan malafide apps, bijvoorbeeld die zich voordeden als andere apps maar er dan geld voor vroegen. In het ergste geval werd er zelfs malware verspreid.

 

 

VLC

Je kunt hier een perfect voorbeeld van zien als je zoekt naar VLC, de populaire media-speler. Je hebt VLC ook nodig als je dvd's wilt afspelen in Windows 10, want Microsoft heeft de video-codec voor dvd's uit het besturingssysteem gelaten.

Als je zoekt naar 'VLC' in de Store, dan krijg je tientallen 'apps' die pronken met het bekende logo van de videoplayer, de oranje pylon. Sommige van die apps zijn betaald, terwijl VLC sinds het begin der dagen een gratis (en open source) programma is. Ook staan hier tientallen 'guides' te vinden waarvan je je heel sterk kunt afvragen of je ze nodig hebt. Je hebt er een flinke kluif aan om de 'echte' VLC te vinden, want die staat überhaupt niet in de Store.

Waar je VLC dan wel moet downloaden? Gewoon, van de website.

VLC heeft geen app in de Store, omdat de Store alleen maar mobiele apps weergeeft en VLC heeft geen mobiele app.

Als je dat weet, dan kun je de Store verbergen en nooit meer openen, want heb je nou aan al die mobiele apps op een desktop?

 

 

Popcorn Time

Een ander goed voorbeeld is Popcorn Time, de notoire app waarmee je films en series kunt streamen. Popcorn Time is illegaal en maakt inbreuk op alle auteursrechten van films, maar Microsoft staat het doodleuk toe in de Store. De grootste grap? Het is niet eens echt Popcorn Time. Het is een app die meelift op het succes van Popcorn Time, maar die in werkelijkheid streams aanbiedt naar dubieuze websites als GorillaVid en Vodlocker (die vol met adware staan). Wat doet dat in de Store? Zolang Microsoft dergelijke apps nog steeds toelaat, vertrouwen we niks van wat er te downloaden is.

 

 

Makkelijk downloaden

Toch is niet alles heel slecht aan de Store. Het concept om een app in één keer te downloaden is prettig, helemaal omdat je er geen dubieuze ad-ware of toolbars bij downloadt. Dan kan ook vervelend zijn, als je graag bij de install-files van programma's wil komen; die zijn namelijk ind de Verkenner niet terug te vinden.

Gelukkig is er altijd nog de optie om een programma ook gewoon via het internet te downloaden. Wel zo prettig.

 

 

<- Vorige: CortanaVolgende: Conclusie ->

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten