Review Windows 10: Cortana

Een belangrijke toevoeging aan Windows 10 is Cortana, de slimme zoekassistent die eerder al te zien was op de mobiele versie van Microsofts besturingssysteem. Je kunt Cortana alleen nog in het Engels gebruiken (Nederlandse ondersteuning volgt later), maar als je haar vast wil uitproberen krijg je een assistent die veelbelovend is voor de toekomst.

In het kort: Cortana is een handige toevoeging met een paar goede functies, maar in het Nederlands heb je er nog niet veel aan. Goed: Agenda-afspraken inplannen is handig Herinneringen worden gesynchroniseerd over verschillende apparaten Op internet zoeken vanuit ieder scherm Slecht: Bing slaat soms de plank mis op zoekgebied Niet te gebruiken in combinatie met Google (Nog) geen Nederlandse ondersteuning

Goed

Slecht

  • Agenda-afspraken inplannen is handig
  • Herinneringen worden gesynchroniseerd over verschillende apparaten
  • Op internet zoeken vanuit ieder scherm
  • Bing slaat soms de plank mis op zoekgebied
  • Niet te gebruiken in combinatie met Google
  • >li>(Nog) geen Nederlandse ondersteuning

 


 

Lees hier ook de rest van onze Windows 10-review:

1. Inleiding

2. Uiterlijk/dagelijks gebruik

3. Het vernieuwde startmenu

4. Edge

5. Virtuele bureaubladen

6. Cortana

7. De Store

8. Conclusie

 


Cortana is Microsofts eigen virtuele assistent, in de praktijk ook wel een concurrent voor Google Now en Siri genoemd. Veel functies die die andere assistenten hebben, heeft Cortana ook.

 

 

Kennismaken

Cortana werkt ook op de mobiele versie van Windows 10. Als je haar dan ook koppelt aan je Microsoft-account haal je er de optimale resultaten uit, want Cortana leert je na verloop van tijd verdomd goed kennen.

 

 

Privacy

Dat heeft ook wel een nadeel, want het betekent wel dat je Cortana (en daarmee Microsoft) toegang moet geven tot heel erg veel heel persoonlijke informatie. Denk maar eens aan al je emails, agenda-afspraken, contactpersonen, en noem maar op. Als je daar geen problemen mee hebt, zul je zien dat de assistent erg handig kan zijn.

 

 

Mobiel

Het maken van die agenda-afspraken is erg handig, en het instellen van herinneringen werkt goed als je het combineert met Cortana op je mobiele telefoon. Op dit moment werkt dat op Android nog niet goed, omdat de app daar nog in de bèta-fase zit, maar Cortana kan al goed gesynchroniseerd worden met de Technical Preview van het mobiele besturingssysteem.

 

 

Locatie

Cortana kan nog veel meer, maar veel functies zijn vooral gebaseerd op locatiegegevens waar je in de praktijk niet veel aan hebt. Omdat je Cortana alleen nog kunt instellen als je haar in het Engels gebruikt, moet je systeem op Amerikaans staan. Daardoor krijg je alleen Amerikaanse informatie. Handig als je wil weten wat voor weer het in New York is, maar je hebt er in Haarlem niet zo veel aan.

 

 

Zoeken

Cortana is onder andere te vinden in de taakbalk, naast het Windows-logo. Daar staat een universele zoekbalk die het mogelijk maakt om direct alles op je systeem te doorzoeken. Je kunt van hieruit bestanden vinden (bijvoorbeeld in Mijn Documenten), maar ook applicaties op je systeem. Dat is handig, want in het startmenu is niet alles meteen terug te vinden.

Je kunt naast lokaal ook direct zoeken op het internet. Dat gaat uiteraard via Microsofts eigen Bing-zoekmachine, en het is niet mogelijk deze te veranderen naar bijvoorbeeld Google.

 

 

Bing = niet goed

Op het zoeken zelf is nog wel wat aan te merken. Alle goede bedoelingen en harde werk van Microsoft ten spijt is Bing helaas nog steeds een inferieure zoekmachine, en het blijft vaak erg aantrekkelijk om alsnog op Google te zoeken naar een term. Misschien is het zelfs wel de macht der gewoonte, waardoor je het op internet zoeken met Bing in de praktijk wellicht amper gebruikt.

 

 

Slim of dom?

Hoewel Microsoft zegt dat Cortana "bijna menselijke taal" begrijpt, moet je in de praktijk wel opletten wat je allemaal tegen haar zegt. "Search for Space Shuttle" betekent namelijk niet dat je op internet kijkt naar plaatjes van het ruimteveer. In plaats daarvan wordt een Bing-zoekvenster geopend dat letterlijk zoekt naar de zoekterm "Search for space shuttle". Dat is best dom voor een slimme assistent...

Je moet Cortana ook op andere vlakken met heel specifieke commando's bedienen. Zo kent de assistent de term "Send an email" niet - ze zoekt dan op Bing naar die zoekterm. Dat is best raar, helemaal omdat de zoekterm "Send an email to Jimmy" wél werkt; je kunt dan keurig een email dicteren als "Jimmy" één van je contactpersonen is.

 

 

Amerikaans accent

Wat contactpersonen betreft heb je op dit moment nog niet veel aan Cortana. Die verstaat namelijk geen Nederlands, dus "Tijs" zul je nooit vinden als contactpersoon. "Randolf" zul je ook niet vinden, maar wél als je dat uitspreekt met een belachelijk Amerikaans accent: "Rêhndohlf". Dat ligt echter niet zo aan Cortana, maar simpelweg aan het feit dat ze nog geen Nederlands begrijpt. Het is nog niet bekend wanneer Cortana in het Nederlands verschijnt - aanvankelijk zijn wel onder andere Engels, Frans en Duits beschikbaar als taal.

 

 

Alom aanwezig

Wat wel handig is, is dat Cortana zich overal in Windows 10 bevindt. Zo is de assistent ook te vinden in Office, waar je via Bing direct kunt zoeken in de tekstverwerker wanneer je een woord wil leren kennen. Ook kun je Cortana gebruiken in de Edge-browser, waar je haar kan oproepen met een simpele muisklik. Die functies zijn handig, maar ook hier moet je er wel mee kunnen leren leven dat je geen Google kunt gebruiken.

 

 

<- Vorige: Virtuele bureaubladen Volgende: De Store ->

 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: review, 10