abonneren

Review: Website X5 Evolution 11

Een website bouwen kan op verschillende manieren. De meest simpele methode is via een programma waarmee je in een paar stappen een eenvoudige site in elkaar kunt zetten. PCM bekijkt Website X5 Evolution 11.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zo hebben ze bij Incomedia ook gedacht, want met Website X5 Evolution 11 heb je volgens de maker binnen een paar stappen – vijf om precies te zijn – een website opgezet. Voor iedere nieuwe website die je wil gaan maken, start je met een template. In Website X5 Evolution 11 kun je kiezen uit maar liefst 1500 sjablonen, variërend van zakelijke templates tot een heuse webwinkel. De templates zijn onderverdeeld in duidelijke categorieën, zoals sport, amusement, ontwerp en school en onderwijs.

 

Als je een keuze hebt gemaakt voor het sjabloon, dan kun je die in de volgende stap configureren. Je kunt dan zaken als het hoofdmenu, infoknoppen en tekststijlen aanpassen. Daarbij is het mogelijk om kleuren aan menu’s en de achtergrond aan te brengen, de uitlijning te bepalen en aparte afbeeldingen voor menu-items te kiezen. In feite bestaat de eerste van de vijf stappen uit vier sub-stappen, waarbij je – als je het goed wilt doen – toch wel enige tijd bezig bent met het eerste deel van je site set-up.

 

In de tweede stap komt de ‘map’-structuur van je site aan bod. Hier kun je bijvoorbeeld opgeven welke pagina de homepage van de website wordt, en wat de onderliggende pagina’s zijn. Ieder van deze pagina’s kun je vervolgens afzonderlijk bewerken in de derde stap. Hier is het soms wel lastig te zien met welke pagina je bezig bent, bovenin staat bij ‘huidige pagina’ vrij onopvallend om welke pagina het gaat. Tijdens het bewerken van pagina’s moet je dus goed opletten met welk bestand je bezig bent. Ook lastig is dat je in deze derde stap niet een andere pagina voor bewerken kunt kiezen. Je moet dan eerst terug naar stap twee, daar de juiste pagina selecteren en vervolgens weer terug naar stap drie.

Pagina's bewerken
Bij het bewerken van een afzonderlijke pagina kun je via slepen en neerzetten diverse onderdelen toevoegen. Denk hierbij aan een social media-kader of –knop, zoals een Vind-ik-leuk-knop voor Facebook, een Twitter-button of een Google+-item. Ook kun je hier eenvoudig een productpagina voor een webwinkel (zie verderop) aanmaken. Iedere pagina die je bewerkt, kun je aan de hand van kadertjes opmaken. In ieder deel van die pagina sleep je een van de opties en bouw je de pagina verder af. Iedere optie of functie die je aan een pagina toevoegt, kun je configureren. Zo kun je de breedte en hoogte opgeven, velden maken (bijvoorbeeld voor het invullen van een mailformulier), en nog tal van andere instellingen.

Bij de een na laatste stap is het mogelijk om de laatste instellingen van je site te wijzigen. Zo kun je een Google Analytics-code – voor het bijhouden van website bezoek – toevoegen, is het mogelijk om een reclameboodschap in de vorm van een bewegende animatie op je site te plaatsen en kun je een blog of rss-feed toevoegen aan de website.

Webshop
Met Website X5 Evolution 11 kun je binnen een handomdraai ook een eigen webshop bouwen. Bij de geavanceerde instellingen van het programma is het mogelijk om een productbeheergedeelte aan je site toe te voegen, waarin je producten kunt plaatsen die je wilt verkopen. Daarbij kun je een omschrijving, een afbeelding en een verkoopprijs opgeven, inclusief btw-gegevens. Ook zaken als verzending en betaling kun je configureren: standaard zijn overschrijven en PayPal als betaalmethode toegevoegd, maar je kunt ook html-code opnemen, waardoor je bijvoorbeeld ook iDeal aan je website kan koppelen. Verder kun je ook een database koppelen aan je website voor de opslag van klant- en productgegevens.

Als je alle stappen hebt doorlopen en tevreden bent met je site – je kunt ten alle tijden een preview bekijken – kun je de bestanden uploaden naar de ftp-locatie van je webserver. Dat kan direct vanuit Website X5, maar je kunt je project ook exporteren naar een map op je computer en je eigen ftp-programma gebruiken.

Tot slot
Website X5 Evolution 11 heeft ons in positieve zin verrast. Veel van deze ‘in x-aantal stappen een website bouwen’-programma’s vallen in de praktijk tegen en bieden eigenlijk niet veel meer dan wat eenvoudige html-pagina’s in een simpele website. Website X5 gaat verder, maar uiteindelijk heb je wel wat meer stappen nodig, zeker als je een geavanceerde site met webshopfunctionaliteit wilt bouwen. Voordeel is wel dat je je niet bezig hoeft te houden met html-code, maar geavanceerde gebruikers kunnen natuurlijk altijd nog de door Website X5-gegenereerde code bewerken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Webdevelopment

Tags: website