Review: Streaming torrents kijken met Popcorn Time

Afgelopen week verscheen Popcorn Time op internet. Software waarmee het mogelijk is om films direct streaming te kijken via torrents. De software was echter weer vrij snel offline gehaald, maar inmiddels is via de Github-website de software opnieuw geplaatst. Hoe werkt Popcorn Time?

Lees ook: 10 handige tips voor Popcorn Time


Als je Popcorn Time downloadt, dan krijg je een zip-bestand met daarin een zestal bestanden. De software bevindt zich nog in bètastadium, dus een handige installatieprocedure is er niet: je pakt het zip-bestand uit naar een map en start het programma via Popcorn-Time.exe

Nadat het programma is gestart, krijg je eerst een waarschuwing te zien. Wat is namelijk het geval? De torrents die je downloadt (films worden weliswaar direct gestreamd, maar op de achtergrond wordt het videobestand op je harde schijf opgeslagen) worden ook automatisch weer geüpload.

Nadat je de gebruiksvoorwaarden van Popcorn Time hebt geaccepteerd, verschijnt het hoofdscherm. Daar kun je direct kiezen uit de meest populaire films van dit moment uit het torrent-netwerk. Een keer klikken op een film en deze wordt vervolgens streaming afgespeeld. Dat kan in veeel gevallen overigens wel enkele minuten duren.

Tijdens het gebruik van het programma moesten wij bijvoorbeeld voor de film 'The Wolf of Wall Street' toch wel zeker een minuut of vijf wachten voordat de film ook daadwerkelijk begon. Dat komt doordat er eerst een klein deel van de film moet worden gedownload en in de cache moet worden geplaatst. 

Popcorn Time is geheel Nederlandstalig. De filmomschrijvingen worden in het Nederlands getoond en ook als je de film kijkt, krijg je automatisch de Nederlandse ondertitels. Tijdens het afspelen van de film heb je de controle over de positie waarje bent in de film, kun je de fim pauzeren, de ondertiteling en de grootte en positie daarvan wijzigen. Meer opties zijn er niet, maar dat is ook niet nodig.

Wat soms ook wat langer duurt, is de weergave van de categorieën. Als je bijvoorbeeld kiest voor het filter 'comedy', dan moet je ook hier enige tijd wachten voordat de films in die categorie worden getoond. Die vertraging heeft vermoedelijk te maken met de populariteit van de software.

Soepel
Het is erg opvallend hoe soepel de film afspeelt, maar ook wanneer je vooruit of achteruit spoelt door de film, treedt er geen enkele vertraging op. Het is bijna alsof je met je mediaspeler een film vanaf je harde schijf afspeelt. Als je begint met spelen, dan wordt op de achtergrond de rest van de film gedownload. Maar zelfs als je net na het opstarten van de film al meteen een uur verder doorspoelt, dan kom je direct op dat punt in de film terecht zonder dat er vertraging optreedt, of dat je moet wachten totdat dat deel van de film gedownload is.

Vraag ons dus niet hoe ze het doen, maar het werkt.

Up- en downloaden
Popcorn Time maakt van het reguliere torrent-netwerk gebruik om films te downloaden. En - zoals je bij de waarschuwing bij het starten van Popcorn Time kunt lezen - wordt het deel dat bij jou al is gedownload, ook direct geüpload naar andere gebruikers van Popcorn Time. Je kunt bij deze software - in tegenstelling tot reguliere p2p-torrentsoftware - er niet voor kiezen om de upload-functie uit te schakelen. Het enige dat wel mogelijk is, is om de firewall-regels zodanig aan te passen dat er geen torrent-verkeer naar buiten wordt gestuurd.

De delen van de film die al zijn gedownload, vind je overigens niet terug in de map van het programma zelf, maar deze worden opgeslagen in de Local Settings-map van Windows.

 

Conclusie
Popcorn Time is de beste manier die wij hebben gezien om direct torrents te kijken, zonder dat je eerst hoeft te wachten tot de gehele film binnen is. Je kunt meteen kijken, en ook zeer makkelijk naar een ander punt in de film spoelen, zonder dat je hoeft te wachten of dat de hele film hiervoor gedownload moet zijn. De vraag is natuurlijk hoe lang de software blijft werken, aangezien de vorige versie - vanweze het grijze gebied van wat legaal is en wat niet - al heel snel van het internet was verdwenen. Maar vooralsnog is de software nog beschikbaar en werkt het zonder problemen.

Download: https://github.com/popcorn-team/popcorn-app/releases/tag/v0.2.7-beta

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: Torrents, Streaming, Review