Review: SkyDrive wordt OneDrive: wat is er nieuw?

Microsoft heeft SkyDrive omgedoopt naar OneDrive. Met de nieuwe naam zijn er ook wat nieuwe functies en mogelijkheden bijgekomen. Wat kun je allemaal met OneDrive?
Microsoft heeft wat kleine veranderingen doorgevoerd in OneDrive, waardoor het net weer even wat prettiger werkt.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • goed werkbare online omgeving
  • uitgebreide versies van Word Online, Excel Online en PowerPoint Online
  • goede fotobewerking- en taggingfuncties
  • apps voor alle besturingssytemen en smartphones
  • Minpunten

Met de nieuwe naam OneDrive is ook de interface van de clouddienst onder handen genomen. De navigatie is verbeterd, en vanuit de blauwe bovenbalk kunnen direct acties op mappen en documenten worden uitgevoerd. Zo kun je bijvoorbeeld een Word-document, Excel-werkmap of PowerPoint-presentatie aanmaken, maar ook nieuwe mappen aanmaken en bestanden bewerken.

Wanneer je klikt op een van deze items, dan wordt direct de inline versie van Word, Excel of PowerPoint gestart. Deze programma's hebben in OneDrive nu de toevoeging Online gekregen, dus Word Online, Excel Online et cetera. De programma's bieden een beperkte functionaliteit voor het bewerken van bestanden, maar over het algemeen zijn deze voldoende om de meest voorkomende bewerkingen mee uit te voeren.

Word Online - een beknopte versie van Word

Foto's beheren
Via OneDrive kun je natuurlijk ook al je foto's opslaan. Via de knop Uploaden selecteer je een locatie op de harddisk waarvandaan je de foto's wilt uploaden. Je kunt meerdere bestanden tegelijk selecteren, waarna ze automatisch worden geupload en geordend. Iedere foto kan daarna apart worden bewerkt, maar ook het taggen van personen op de foto is een handige bijkomstigheid. OneDrive maakt daarbij gebruik van de namen uit je Live- of Outlook-adresboek.

Voor foto's zijn er nog tal van andere mogelijkheden, zoals direct online een diashow afspelen, titels maken voor foto-albums en direct foto's delen.

Dynamisch
De tegels in OneDrive - die mappen voorstellen - zijn dynamisch. Dat wil zeggen dat de inhoud van de mappen wordt getoond als animatie, dat effect zien we voornamelijk terug bij mappen met foto's, waarbij we kleine previews zien van de foto's die zich in deze map vevinden. Deze functionaliteit is direct afgeleid van het startmenu van Windows 8, waar de zogenaamde live-tiles ook interactief zijn.

Apps
Voor OneDrive is het aantal beschikbare apps uitgebreid. Naast Windows zijn er ook nieuwe apps voor iOS, Android en natuurlijk Windows Phone. Ook biedt Microsoft specifieke versies voor tablets en smartphones. Met de apps kun je eenvoudig bestanden synchroniseren van je pc, laptop, smartphone of Apple-computer.

Opslag verdienen
Standaard krijg je bij OneDrive 7GB opslagruimte, maar die kun je gratis verhogen. Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen om gebruik te maken van de dienst, daarmee verdien je 500MB per uitgenodigde vriend of vriendin die daadwerkelijk een account aanmaken. Hiervoor kun je een maximale extra opslag van 5GB ontvangen.

Als je de back-upfunctie voor camera's gebruikt in OneDrive, krijg je trouwens direct 3GB extra gratis bij je account.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: