abonneren

PREVIEW: Samsung Galaxy Tab S 10,5

De Samsung Galaxy Tab S 10,5 is de allernieuwste tablet van Samsung, die we gerust het grote broertje van de Galaxy S5-smartphone mogen noemen. Met een kraakhelder scherm en een gouden randje valt de tablet meteen op, maar is het echt het beste wat de Zuid-Koreanen te bieden hebben? Wij konden alvast met de tablet aan de slag voor een preview. Een uitgebreidere review volgt volgende week.Het scherm

De Galaxy Tab S heeft een full HD super amoled-display van 2560 x 1600 pixels, en dat is eigenlijk een lange manier om te zeggen dat het een kraakhelder scherm is waar je geen genoeg van kunt krijgen. Het scherpe display is het eerst wat opvalt als je het apparaat aanzet, want de helderheid van 287 ppi (pixels per inch) doet bijna pijn aan je ogen, zo duidelijk is het.

Daarnaast heeft Samsung enkele handige features in de tablet gestopt die de kijkervaring nog beter maken. De belangrijkste daarvan is het 'adaptive display', wat de schermkleuren en -tint automatisch aanpast aan de bezigheid op het scherm. Als je een film opzet of foto's bekijkt past het scherm zich aan aan die activiteit, maar het is een beetje jammer dat de zelfregulering met die twee activiteiten ook ophoudt.

Uiterlijk

De tablet ziet er uit de doos strak uit, en vooral de zilveren randen rondom de tablet en om de homeknop trekken direct de aandacht. De achterkant heeft precies hetzelfde grid-uiterlijk als zijn kleine broertje, de Galaxy S5-smartphone. Dat zorgt voor veel minder lelijke vlekken op de achterkant, maar tegelijk vonden we de achterkant van de tablet wat goedkoop en plastic aanvoelen.

Speakers

Opvallend is dat de Tab S twee speakers aan beide zijkanten heeft zitten, zowel links als rechts. Dat is handig wanneer je een film kijkt en je de tablet met één hand vasthoudt. Op die manier krijg je dan nog steeds geluid uit de andere speaker - al vonden we het geluid dat de tablet produceert eigenlijk een beetje tegenvallen.

Knoppen

Maar wat ons vooral stoorde aan de Galaxy Tab S is de lay-out van de knoppen. De Tab S is bedoeld voor gebruik in de landschapmodus, wat ook te zien is aan het Samsung-logo aan de lange kant van de tablet. Dat betekent tegelijkertijd dat de belangrijkste bedieningsknoppen onderaan de lange kant zitten. In het midden zit een fysieke home-knop, met links ervan een touch-knop om het multitaskmenu op te roepen en rechts een touch-knop waarmee je een stap terug gaat.
Het grote probleem van de lay-out komt naar voren als we de tablet ook echt als tablet gaan gebruiken in de portret-modus. Als je het apparaat dan in je linkerhand vasthoudt en met je rechter bedient, rust je duim altijd precies op de terug-knop. Als je die lang ingedrukt houdt, verschijnt er een menu aan de rechterkant van het scherm. Daardoor ben je in de praktijk constant aan het nadenken hoe je je hand houdt als je de tablet in portetmodus gebruikt.

Liggende tablet

Dat alles maakt de Tab S vooral een liggende tablet, maar dat vinden wij persoonlijk maar onpraktisch. Als we een apparaat willen dat je vooral liggen gebruikt met bijvoorbeeld een toetsenbord, kiezen we wel voor een laptop. We kiezen juist een tablet om daarmee te browsen op internet en om Twitter te lezen op de bank - acties die je vooral in portetmodus wil gebruiken.

Overigens is het een aparte keus dat de linkerknop geen 'menu-knop is, maar alleen een lijst met recente programma's oproept. Samsung wil zich daarmee vooral focussen op de multitask-functie van de tablet, wat ook in diverse software-tweaks naar voren komt.

Batterijduur

We hebben de batterijduur van het apparaat nog niet volledig kunnen testen, omdat we de Tab S pas gisteren binnenkregen om te testen, maar onze eerste indrukken zijn al positief. Een avondje browsen en werken met het scherm op een hoge helderheid zorgde voor weinig batterijverlies. Samsung zegt zelf dat de 7,900 mAh-batterij een maximale duur heeft van maximaal 9 uur.

Software

De Tab S draait op Googles allernieuwste besturingssysteem, Android 4.4.2. Je merkt dat goed, want het apparaat draait bijzonder snel - al merkten we na het installeren van een flink aantal apps wel duidelijk wat lag op wanneer we tussen applicaties wilden switchen.

Ook valt direct op dat er een stuk minder stock-apps op de tablet staan. In tegenstelling tot Samsungs Galaxy-telefoons staat deze tablet niet vol met overbodige rotzooi waar mensen in veel gevallen niet op zitten te wachten. Uiteraard kunnen we de Play-apps verwachten (Books, Music, Games etc.), en naast een standaard mail-app moet er van Google ook perse de Gmail-app op - maar die overbodige luxe vinden we in ieder Android-apparaat terug. Van een aantal apps zagen we het nut niet in, en we hadden best minder applicaties als SideSync en WatchoOn willen zien. Bovendien installeert Samsung een aantal eigen apps, zoals Samsung Apps (app-ception!) en Samsung Go op de tablet, wat we overbodig vinden. Maar, zeker als je het vergelijkt met de oneindige lading stock-apps die de Galaxy-smartphones zit, mag je met de Tab S zeker niet klagen.

Widgets

Het zijn niet alleen apps die Samsung standaard installeert, maar ook een flink aantal schermvullende widgets, zoals een agenda, je mail, of een aan te passen nieuws-feed. Ook deze vallen onder de categorie handig, maar we hadden best zonder gekund. Al moeten we er wel bij zeggen dat dat de persoonlijke voorkeur van de schrijver is.

Multitasking

Het besturingssysteem zit vol met handige tools die multitasking mogelijk maken. Als je de terug-knop lang ingedrukt houdt of als je vanaf de rechterkant van het scherm veegt, verschijnt een menu waarmee je je meest gebruikte apps snel kan openen. Die verschijnen dan naast elkaar in beeld, waardoor je makkelijk kunt multitasken. Helaas maakt ook dat de tablet trager.


Daarnaast is overal een klein rondje aan te klikken waarmee je snel een foto kunt maken, naar je galerij of je email, en je kunt er makkelijk je muziek bedienen. Het enige vervelende is dat dat rondje over alle apps heen staat, en soms op plekken waar 'ie wel heel vervelend zit - zo zit de knop in de Play Store precies over de zoek-knop heen.

Lag

De 1,9 GHz quadcore-processor valt voor een apparaat in deze prijsklasse eigenlijk een beetje tegen - we hadden wel iets sterkers verwacht. Zeker bij het snel wisselen tussen verschillende apps merk je een duidelijke lag op, en ook het switchen tussen de diverse home-schermen voelt soms traag en zwaar aan. We vermoeden dat dat alleen maar erger wordt als je er nóg meer apps op zet, want in onze ene avond met het apparaat hebben we slechts een beperkt aantal applicaties kunnen installeren.

Conclusie

Met de Galaxy Tab S 10,5 heeft Samsung opnieuw een prachtige tablet afgeleverd, waarbij vooral het scherm direct de aandacht trekt. Het Full-HD-amoled-scherm is kraakhelder en maakt de tablet uitermate geschikt voor het verslinden van films via Netflix. De Tab S is de perfecte multimediatablet, maar valt wat werken betreft ietwat tegen. Al vrij snel merk je lag op wanneer je tussen meerdere applicaties switcht, en ook de multitask-features maken de tablet wat traag. Bovendien is de Tab S specifiek gebouwd voor gebruik in landschapmodus, terwijl we het apparaat ook graag als portet-tablet willen gebruiken. Maar als je je tablet vooral gebruikt voor het kijken van films en series, dan zit je met de Tab S heel goed.

Volgende week vindt een uitgebreidere review plaats, wanneer we langer met de tablet hebben kunnen werken. Het bovenstaande is slechts een eerste indruk na een avond met de Tab S. Misschien zien we iets over het hoofd en bekijken we het verkeerd, maar volgende week krijgen jullie alle ins en outs van dit apparaat te lezen!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: