Review: Kleine Intel Compute Stick met grootste prestaties

Computers worden steeds maar kleiner, maar kleine mini-pc’tjes als de Raspberry Pi of de Arduino hebben helaas vaak nog weinig rekenkracht. Dat is wel anders met de Compute Stick van Intel, een volwaardige computer ter grootte van een hdmi-stick, die van iedere monitor een Windows-pc kan maken.

Goed, de Compute Stick is een stuk groter dan een gemiddelde hdmi-stick zoals een Chromecast, maar dat neemt niet weg dat hij extreem handzaam is en makkelijk in je broekzak past. Wel is de stick vrij breed, wat betekent dat je hem niet zomaar in iedere hdmi-poort kwijt kunt. Zeker in poorten waar een andere kabel vlak naast zit, zul je een verlengstukje moeten gebruiken - dat gelukkig wel standaard wordt meegeleverd met de stick.

Windows 10

Er bestaan al veel mini-computers, en zelfs nog kleiner dan de Compute Stick. Geen enkele daarvan draait echter een volwaardige Windows-versie - de Compute Stick draait uit de doos Windows 8.1, maar omdat wij dergelijke apparaten graag aan de test onderwerpen gooiden we er direct een Technical Preview van Windows 10 op om te kijken wat er gebeurde. Zelfs dat blijkt wonderbaarlijk goed te werken, ondanks de niet erg krachtige Intel M Atom-processor.

Weinig maar genoeg werkgeheugen

De 2 GB aan werkgeheugen zijn ook niet erg geschikt voor het uitvoeren van zware taken, maar dat is ook niet de functie van deze computer. Die moet je gebruiken voor wat Office-werk, of voor het surfen op internet. En daarvoor zijn de specificaties meer dan geschikt. Zeker met de 32 GB aan intern geheugen (waarvan er na Windows-installatie nog wel maar 20 GB van overblijft) is het apparaatje prima geschikt om mee te nemen.

Plug & Play

Het aansluiten en instellen van de Compute Stick is kinderlijk eenvoudig: Pluggen, en playen maar. Met de micro-usb-voeding in de stekkerdoos en de aan-knop aan de zijkant start het stickje direct Windows 8.1 op.

Te weinig usb-poorten

Bij het instellen van de stick kom je gelijk wel het grootste nadeel ervan tegen: De ene usb-poort. De Compute Stick heeft aan de achterzijde slechts één usb-uitgang, en dat is nota bene een 2.0-uitgang ook. Daar heb je al tijdens het instellen van Windows een probleem mee, want dat is toch wel erg prettig met een toetsenbord EN een muis te doen.

Dat is overigens niets dat een goedkope usb-adapter niet kan verhelpen, maar die is dan weer niet meegeleverd. Ach, even rommelen in wat oude kasten en je vindt er vast wel een.

Je kunt overigens ook een muis of toetsenbord aansluiten via de bluetooth (4.0)-verbinding in de stick, want ook dat zit ingebouwd. Net als WiFi (802.11bgn).

Prima

In de praktijk werkt de Compute Stick prima, zolang je er geen foto’s mee gaat bewerken met Photoshop. Van lag krijg je niet snel last, al beginnen de kleine ventilatoren in de stick wel al snel als een gek te blazen, zelfs bij de kleinste handelingen. Ook wordt de stick al snel erg heet.

Conclusie

De Intel Compute Stick is de eerste hdmi-stick die op een volwaardige versie van Windows draait, en het apparaatje doet dat wonderbaarlijk goed. De stick blijft goed werken, mits je geen al te zware applicaties draait, en ondanks de wat lage specificaties gaat het apparaat niet laggen. Het is vervelend dat er maar één usb-aansluiting op zit, maar dat is niets dat met een goedkope usb-dongle niet te omzeilen is. Zeker voor de relatief lage prijs van 159 euro is dit een waardige vervanger voor je tablet - mits je een scherm in de buurt hebt om het te gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten