Review: Hoe handig is een hardcore privacy-telefoon als de Blackphone?

Sinds de NSA-onthullingen van Edward Snowden is privacy een steeds heter hangijzer geworden waar veel bedrijven gretig op inspelen. Soms is dat een gimmick, maar niet in het geval van Silent Circle, dat met de Blackphone 'de ultieme privacy-telefoon' heeft ontworpen. Is het het waard om een toestel te kopen dat alleen draait om veiligheid en anonimiteit? Dat zochten we maar wat graag uit.

De Blackphone is al oud. Al ruim anderhalf jaar geleden werd het eerste model in Amerika op de markt gebracht, maar het duurde nog lang voor het toestel ook in Nederland te verkrijgen was. Inmiddels kun je de privacy-telefoon krijgen bij een abonnement bij KPN.
 

Zakelijk abonnement

De Blackphone is alleen bij een zakelijk abonnement te koop, al kun je het toestel ook los importeren vanuit bijvoorbeeld Amerika. Je betaalt er dan 629 dollar voor - een stevige prijs voor een telefoon.

Alleen bij het duurste zakelijk abonnement van KPN is de telefoon gratis. Bij goedkopere abonnementen zul je ervoor moeten bijbetalen, tot wel 355 euro. Dat is een beste prijs voor zo'n toestel.
 

Matige specificaties

Qua specificaties is de Blackphone geen heel goede telefoon. De kracht van het toestel ligt duidelijk in de software-features en niet in de hardware, en dat is goed te merken. De plastic behuizing voelt goedkoop aan, is dikker dan je zou willen en is ook niet erg mooi.

Scherm
Het toestel heeft een schermresolutie van 1280 x 720 pixels - minder dan de full-HD-resolutie die de meeste recente toestellen wel hebben. Toch is het scherm niet per definitie slecht te noemen, zeker niet als je bedenkt dat je er bijvoorbeeld weinig video's op gaat kijken.

Camera
Ook van de camera van het toestel moet je niet veel verwachten, al valt er weinig over te klagen. De camera doet wat hij moet doen, al maken de 8 megapixels wel donkere foto's en heeft het toestel soms moeite scherp te stellen.

Oneerlijk
Eigenlijk is het oneerlijk om de Blackphone te beoordelen op zijn hardware, want dat is nu eenmaal niet de kracht van de telefoon. Toch voelt het wat zuur om een telefoon te kopen van zo veel geld en er dan zulke matige specificaties voor terug te krijgen. Voor dat geld heb je namelijk ook een veel betere high-end-smartphone.

Maar uiteindelijk koop je de Blackphone vooral omdat hij zo privacy-vriendelijk is.
 

Privacy-features

De Blackphone staat bomvol met privacy-functies, en de hele telefoon is maar op éénding gericht: Het anonimiseren van de gebruiker. Je koopt dit toestel niet omdat je toevallig een telefoon zoekt die wat extra beveiliging biedt. Nee, als je de Blackphone koopt geef je het signaal af dat je om je privacy geeft.

Als je je privacy zo belangrijk vindt, dan moet je compromissen maken, en bij de Blackphone gebeurt dat heel veel. Het begint al bij het instellen van je toestel: Je moet het apparaat eerst een goed half uur aan de oplader hangen terwijl je harde schijf wordt versleuteld - allemaal nog vóór je met het instellen kunt beginnen. Als dat gebeurd is, stel je een pincode in - minimaal 6 cijfers in plaats van 4.
 

Standaard-apps

Ook in het thuisscherm van de Blackphone is direct te zien waar de telefoon om draait. Het aangenaam kleine aantal geïnstalleerde apps heeft allemaal te maken met privacy, veiligheid en anonimiteit. Een greep uit de standaard-apps:

- Versleuteld bellen met Silent Circle
- Versleuteld sms'en met Silent Text
- Een dedicated VPN-app (Secure Wireless) met 1 GB aan maandelijkse data
- Versleuteld en anoniem mailen met K-9 Mail
- Slimme wifi-instellingen die uit gaan als je buiten je bekende netwerk komt
- Disconnect Search om versleuteld Google te gebruiken
- Remote Wipe van alleen bepaalde apps
- 5 GB aan SpiderOak versleutelde opslag

Die apps werken extreem handig. Je hebt geen moeilijk gedoe met het afsluiten van abonnementen die je met je anonieme Bitcoins moet betalen, je hoeft geen bevestigings-sms'jes te ontvangen, alles werkt direct, out of the box, en het werkt goed.

Bovendien is de keuzevrijheid die je met het toestel krijgt heel fijn. Als je een pizza wil bestellen, hoef je dat niet versleuteld te doen en kun je gewoon de 'normale' bel-app gebruiken - de Blackphone werkt in dat opzicht zoals iedere andere telefoon. Het grote verschil is dat je de keus hebt om anonieme apps te gebruiken, zonder dat je daar veel extra moeite voor hoeft te doen.

Wát de Blackphone doet, doet hij goed. Het probleem zit 'em eerder in de dingen die hij niet doet...
 

Geen Play Store

Zo kun je bijvoorbeeld niet je eigen apps op het toestel installeren. Natuurlijk wil je geen Gmail-app op een privacy-telefoon, en zijn kalender-apps helemaal uit den boze.

Dat betekent tegelijkertijd ook dat je geen Play Store hebt, en dus ook geen andere apps kunt installeren. Dus: Geen WhatsApp, geen Citrix, geen enkele andere app. Het is wel mogelijk die apps te installeren buiten de Play Store om, simpelweg door de .apk te downloaden.
 

Onveilige .apk's

Het is dan weer wel ironisch dat zulke installaties gewoon op het toestel kunnen worden uitgevoerd, en zelfs worden aangemoedigd als enige manier om apps te installeren. De installatie van .apk-bestanden is namelijk notoir onveilig en kan makkelijk zorgen voor malware op je toestel.
 

Silent Circle

Je krijgt bij de Blackphone standaard een twee jaar durend abonnement op de apps van Silent Circle en de andere versleutelde apps - bij elkaar toch zo'n 500 euro waard. Je hebt echter niets aan een Silent Circle-app als je vrienden of collega's die niet gebruiken, iets dat de fabrikant zelf ook wel beseft. Daarom krijg je naast die 2 jaar ook nog een paar codes waarmee je 3 vrienden een abonnement cadeau kunt doen.

Na die twee jaar moet je verder betalen voor de apps. Silent Circle gaat er een beetje vanuit dat je tegen die tijd de nieuwe Blackphone wel koopt - inmiddels is de opvolger ook al op de Amerikaanse markt.

Hoe lang het echter duurt voor die telefoon hier in Nederland verkrijgbaar is, is maar de vraag. Het kostte KPN al anderhalf jaar om het origineel hier aan te kunnen bieden, en of de volgende generatie in Nederland komt zal grotendeels afhangen van het succes van dit model.
 

Meerwaarde

De vraag is of de Blackphone in de praktijk echt veel toevoegt. Het is prettig dat alle privacy-apps zo out of the box werken en dat je totaal geen moeite hoeft te doen om iets te installeren. Dat zal systeembeheerders die gevoelige systemen en data moeten beheren als muziek in de oren klinken.

Toch heeft de Blackphone een paar nadelen. Buiten het feit dat het qua hardware geen heel goed toestel is, is het jammer dat je geen eigen apps kunt installeren.

Het alternatief is bovendien om een regulier Android-toestel zelf wat te tweaken en er je eigen apps op te installeren. Een aantal van de apps staan zo in de Play Store, maar er zijn ook veel alternatieven voor zulke apps te vinden.
 

Makkelijke installatie

Het besturingssysteem maakt het wel makkelijk om in één keer alle veiligheidsopties te installeren, en systeembeheerders hoeven niet bang te zijn voor de gevaren van custom roms, maar met een beetje extra moeite kun je best een alternatief voor de Blackphone maken.
 

Zelf customizen

Uiteindelijk biedt een modern Android-toestel, of de moderne iPhones, genoeg veiligheidsopties voor het bedrijfsleven. Bovendien zijn privacy-apps zoals die van Silent Circle ook los te installeren, waarmee de noodzaak van een Blackphone eigenlijk vervalt. Tel daarbij op dat je voor het hoge bedrag een hooguit degelijke telefoon krijgt, en er is eigenlijk weinig reden om een Blackphone te nemen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten