abonneren

Review: FitBit Charge 2 is een goede tracker voor dagelijkse prestaties

Fitbits zijn overal. Iedere sporter, wandelaar en fietser heeft tegenwoordig wel een polsbandje om waarmee je je stappen, je afstand, je hartslag en allerlei extra informatie meet. FitBit is daar de onbetwiste koning van, met accurate bandjes als de Surge en de Blaze, of de goedkopere Flex. De FitBit Charge 2 zit daar ergens tussenin: Een redelijk goede fitness-tracker met hier en daar een misser.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Groot, helder scherm
  • Uitgebreide app met veel functies
  • Meet heel erg veel data
  • Minpunten
  • Niet waterdicht/-afstotend
  • Geen GPS
  • Meet sportprestaties soms verkeerd

Het meest opvallende aan de Charge 2 is het grotere scherm, dat wel 4 keer zo groot is als de eerdere Charge HD. Het scherm is nu verticaal en laat veel meer informatie in één keer zien, zoals de datum, de tijd én je stappen.

De Charge 2 heeft nu een touchscreen, een unicum voor de serie, maar daar kun je niet heel veel mee. Je kunt tikken op het scherm om naar een volgend onderdeel te gaan, of naar boven en beneden te scrollen. Bedienen werkt nog steeds met een knop aan de zijkant. Dat is even wennen, zeker als je niet precies weet hoe de bediening werkt. De bediening werkt niet intuïtief, en je moet goed zoeken voor je precies doorhebt hoe die werkt.
 

Het uiterlijk

De Charge 2 is redelijk dik voor smartwatchbegrippen, met een diepte die niet helemaal lijkt te stroken met de breedte van het bandje. Daardoor voelt hij vrij groot aan op je pols, en is het soms lastig om er een strakke mouw overheen te trekken. Of het mooi is, dat laten we aan jou...

Notificaties

Nieuw aan het bandje is ook dat die nu notificaties van je telefoon kan weergeven. Dat duurt soms echter heel lang (tot wel 2 minuten nadat je de melding op je telefoon krijgt), en met de beperkte breedte van het bandje kun je nooit een heel bericht in één keer lezen. Je moet dan wachten tot je WhatsApp'je als een lichtkrant voorbij is gescrolld, maar in de meeste gevallen is het sneller gewoon je telefoon te pakken. Er zijn bovendien maar een klein aantal apps dat ondersteuning biedt om notificaties te lezen, en op die notificaties kun je ook niet zomaar reageren.
 

Degelijke accu

De Fitbit Charge 2 gaat makkelijk een week mee met een acculading, een prettige tijd voor een wearable als je smartwatches als de Apple Watch of die met Android Wear bekijkt. Je hoeft te Charge 2 niet om de haverklap aan de lader te leggen, en dat is maar goed ook, want die heeft een wel erg korte usb-kabel. Ook moet je, net zoals bij veel andere wearables, gebruik maken van een custom lader. Geen micro-usb dus, die iedereen wel ergens heeft liggen.

Bugs

In de praktijk heeft de Charge 2 echter wat bugs die het apparaat niet erg betrouwbaar maken. Dat viel voor het eerst op tijdens een rondje hardlopen waarbij ik zowel de Fitbit-app als Strava aanzette op mijn telefoon. Aan het eind van de rit had ik met Strava 2,7 kilometer gerend, maar 3,1 met de Fitbit. Dat roept om meer tests...

In alle proeven erna bleek de Fitbit een ander beeld te geven dat alternatieven. Of je nu rent met een smartwatch of zonder, of dat je er een Android Wear-horloge naast houdt (we hebben het met zoals een LG G Watch R en een Asus Zenwatch geprobeerd), de Fibit Charge 2 geeft een andere, doorgaans hogere score aan. Dat is goed voor je zelfvertrouwen ("Hey, ik ben sneller!") maar niet echt voor de precisie van het bandje.

Optimistisch

De FitBit Charge 2 is wel héél optimistisch met het tellen van stappen

Dezelfde optimistische metingen merk je ook als je een keer tot na middernacht op blijft. Meerdere keren gaf de Fitbit aan dat ik 25 stappen had gezet om 00.10, slechts 10 minuten nadat de stappenteller gereset was en alleen maar op een tafel had gelegen. Twee of keer flink schudden met het bandje en ineens heb je 40 stappen gezet.

Dat komt omdat de FitBit afstanden berekent op basis van het aantal stappen en niet op basis van GPS. Het bandje heeft namelijk geen ingebouwde GPS, maar moet gebruik maken van de locatiefuncties van je telefoon. Dat betekent dat je tijdens het sporten altijd je telefoon bij je moet hebben, en dat is voor sommige sporters niet ideaal.

Voor doorsnee gebruikers

Van de andere kant is de Charge 2 ook niet echt gericht op sporters - die kunnen beter een duurder bandje zoals de Surge 2 kopen. De Charge is vooral bedoeld voor het normale gebruik door de dag heen, om te zien hoeveel je loopt of wat je hartslag is.

Dat zie je ook terug in de functies van de smartwatch. Die geeft bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd aan dat het tijd is om op te staan, en je krijgt af en toe 'uitdagingen' waarbij je even snel 250 stappen moet zetten - dat is even op en neer naar de koffieautomaat, en dat heb je best snel gedaan. Op die manier kom je wel snel aan je stappendoel.

Hartslagmeter

De Charge 2 heeft een hartslagmeter die altijd aan staat, maar net als bij andere smartwatches is het maar de vraag hoe betrouwbaar die is. Vaak zit de Charge 2 aan de hoge kant vergeleken met andere smartwatches, maar eerlijk is eerlijk: Geen enkele smartwatch is echt accuraat met hartslagmetingen.

Geen pauze

Toch zijn nog een aantal dingen aan de Fitbit die niet helemaal lekker werken. Zo is er voor tijdens het sporten geen pauze-modus. Dat is niet prettig als je wil hardlopen maar af en toe even pauze wil nemen, want als je dat wil doen moet je je complete sessie stopzetten. Dat is een onbegrijpelijke beslissing voor een apparaat dat zo gericht is op het bijhouden van je sportprestaties dat ik maar moeilijk kan geloven dat de feature er niet in zit. Ik heb zelfs met Fitbit gemaild of het niet een functie was die ik over het hoofd zag, maar nee. Er zit echt geen pauze-mogelijkheid in het apparaat.

Niet waterdicht

Ook het feit dat de Charge 2 nog steeds niet waterafstotend is is een groot nadeel. Al 2 jaar geleden kon je Android Wear-horloges kopen die je gewoon kon dragen onder de douche of, je weet wel, in de regen. Waarom kan dat niet bij een Fitbit? Gaat het bedrijf er vanuit dat je niet in de regen gaat sporten? Ik geef toe dat het ook niet mijn hobby is maar het is een wereldvreemde keuze.

Specificaties

Kleur Zilver
  Zwart
  Verschillende kleuren bandjes verkrijgbaar
   
Accu Tot 5 dagen
  Oplaadtijd 1 tot 2 uur
   
Display OLED
  Aanraakgevoelig
  Swipe
   
Verbinding Bluetooth 4.0
  Geen GPS
   
Overig Optische hartslagmeter
  Hoogtemeter
  Vibratie
  Snelheidsmeter

 

Conclusie

De FitBit Charge 2 is een goede smartwatch voor wie niet al te veel vraagt van wearables, en die het slimme polsbandje vooral wil gebruiken om z'n dagelijkse activiteiten bij te houden. Als je het horloge echter vooral wil gebruiken om je precieze sportprestaties bij te houden, dan heb je meer aan de duurdere FitBit-modellen zoals de Surge. De Charge 2 is goed in wat hij doet, maar heeft ook nog wel wat beperkingen en is niet heel accuraat. Bovendien mis je de ingebouwde GPS, en is het bandje niet waterdicht. Dat is toch een gemis.

 

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Wearables

Tags: Wearables, sporthorloge, fitbit charge, fitbit charge 2, Fitbit

Laatste Vacatures