Review: De Samsung Galaxy Tab S 10,5, te hoge prijs voor schitterend scherm

Hij is ultradun, strak afgewerkt, en heeft een beeldscherm dat zo scherp is dat het pijn doet aan je ogen. De Samsung Galaxy Tab S 10,5 mag dan wel een idioot lange naam hebben, maar het pareltje van de Zuid-Koreanen wil met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Is de tablet de 500+ euro eigenlijk wel waard?

Opvolger

De Tab S, zoals we het apparaat voor het gemak even noemen, is de opvolger van de de iets kleinere Tab S 8, en de grote broer van de Galaxy S5-smartphone. Fans van Samsung kunnen dan ook in hun nopjes zijn met de gelijkenis tussen de toestellen, en de strakke afwerking die dat met zich meebrengt. De Tab S ziet er bijzonder chique uit, met een goud-bronzen randje rondom. De details in de afwerking geven de Tab S een bijzonder professionele look, zoals de randjes rondom de home-knop en de camera.

Opvallend is het feit dat de Tab S twee speakers heeft aan beide kanten. Dat is slim, omdat het op die manier niet uitmaakt met welke hand je het apparaat vasthoudt; je schermt nooit het volledige geluid af.

Scherm

Wauw. Dat is het eerste wat we te zeggen hebben over het scherm. Het is het eerste wat opvalt als je de tablet aan zet, maar ook als je meer dan een week met het apparaat hebben gespeeld ben je nog steeds onder de indruk van de 2560 x 1600 full-HD amoled-scherm dat werkelijk glashelder is. Zonder twijfel heeft de Galaxy Tab S één van de beste schermen die we ooit hebben gezien op een tablet, al zijn er alternatieven op de markt zoals de iPad Air en de Kindle Fire HD.

Het scherm maakt de Tab S tot een typische multimedia-tablet, perfect voor het kijken van films en series. Je doet er daarom goed aan méér opslagruimte te nemen, want de basisversie van de tablet heeft slechts 16 GB aan geheugen, waar na installatie nog maar 11,6 GB van overblijft.Het scherm is ongetwijfeld het verkopende punt van de tablet, en dat zie je ook terug in de software, want de Tab S zit tjokvol met features voor de ultieme kijkervaring. Vooral de speciale video-app op de tablet is mooi, met een speciale modus die de kleuren extra verfijnen.

Software

De Tab S komt standaard met de laatste versie van Android 4.4. Samsung-fans voelen zich waarschijnlijk meteen vertrouwd met de TouchWiz UI, Samsungs eigen skin die boordevol apps staat van de fabrikant zelf. Ook kunnen gebruikers nieuwe Samsung-apps downloaden in de speciale Samsung Store, en zitten er handige apps tussen als SideSync (om bestanden te delen met Galaxy-telefoons) en Remote PC (om bestanden naar je pc te sturen).

De tablet heeft enkele 'handige' softwarefuncties, zoals twee volledige schermen met widgets die je kunt aanpassen naar jouw eigen voorkeuren. Je kunt je email erop instellen of je favoriete nieuwssites op bekijken. We kunnen ons voorstellen dat een handjevol gebruikers dat soort functies erg prettig vindt, maar we kunnen het ons nog beter voorstellen als een meerderheid niet meer zit te wachten op een skin die zo volgeladen zit met apps die zij niet willen.

Multitasking

In tegenstelling tot de grote concurrent, de iPad Air, kun je met de Tab S goed multitasken. De software is erop ingesteld om twee apps naast elkaar te draaien, zodat je op één scherm zowel kunt schrijven als browsen. In de praktijk werkt dat echter minder functioneel dan je zou denken; op een tablet ben je nu eenmaal makkelijker af om gewoon heen en weer gaat naar de verschillende programma's.

Lag

Helaas betekent een gigantische hoeveelheid stock-apps op de tablet ook dat het besturingssysteem vrijwel meteen trager wordt dan het zou moeten zijn. Als snel na gebruik merkten we duidelijke lag op wanneer je switcht tussen apps of zelfs tussen de meerdere home-screens. Dat gaat snel irriteren, zeker als je meer dan 500 euro voor een tablet hebt betaald die er op het eerste gezicht ook duur uitziet. Je krijgt dan snel het idee dat je blij bent gemaakt met een dode mus.

Batterijduur

Voor zo'n helder scherm verwacht je eigenlijk dat de batterij van de tablet het snel begeeft, maar dat valt alleszins mee. De 7,900 mHa-accu gaat een ruime 9 uur mee, zelfs als hij video's afspeelt. Op dat vlak hebben we weinig te klagen over het apparaat.

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S is één van de mooiste tablets op de markt op dit moment, met het helderste scherm dat we in tijden zagen. Dat maakt 'em ook gelijk één van de duurste, en we komen maar moeilijk om die prijs heen. Het beginnersmodel (16GB + wifi) kost bijna 500 euro. Wil je méér, bijvoorbeeld de dubbele opslagruimte of het 3g-model, dan zul je wel heel diep in de buidel moeten tasten. En voor dat geld is vooral de software een groot minpunt, want de tablet wordt al heel snel heel traag. Duidelijke lag in het besturingssysteem, dat frustrerende wachten als je een app op probeert te starten terwijl je RAM vol zit, het is allemaal net niet goed genoeg.

Bovendien voelt de Samsung-skin erg geforceerd aan, zeker omdat je niet de mogelijkheid hebt het de deïnstalleren. Veel gebruikers zitten niet meer te wachten op alle fratsen die Samsung (of iedere andere fabrikant) op hun apparaten gooien, maar om stock-Android op een tablet te zetten zul je je echt moeten wagen aan een root-proces, en dat is te veel gevraagd.

Als je tablet alleen maar gebruikt om films en series te kijken en je hecht veel waarde aan je schermkwaliteit, dan zit je bij de Tab S wel goed. Maar als je er productief op probeert te zijn, dan valt het apparaat snel door de mand.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Tablets

Tags: