Review: De Raspberry Pi Zero kan je projecten niet vervangen, maar is wel heel leuk

De Raspberry Pi Zero is één van de allerkleinste computers die je op dit moment kunt kopen, en juist daarom zo aantrekkelijk. Je hebt een volledige mini-pc die je bijna (nét niet helemaal) in je portemonnee past. Maar kan het apparaat ook je bestaande projecten vervangen? We legden het apparaat onder de letterlijke loep en kijken er wat nauwkeuriger naar.

Uiterlijk

Natuurlijk valt de grootte van de Pi Zero meteen op, maar dat is volkomen terecht. De Zero is namelijk echt, echt, écht heel erg klein. Hier is de Pi naast een biljet van 5 euro:

© PXimport



En hier is een banana for scale.

© PXimport


 

Laag

Het is niet zozeer de lengte en de breedte van de Pi, maar den hoogte die 'em zo klein maakt. Door de ontbrekende ethernet- en usb-poorten is het computertje slechts 4 millimeter hoog.

De gaten waarmee de Pi Zero met schroefjes is vast te maken zitten over dezelfde breedte van het bord als bij andere Pi's, al zitten de gaten in de lengte wel op een andere plek. Mocht je het apparaat dus ergens aan vast willen maken, dan zou je dat in theorie met twee schroeven wel kunnen doen.

© PXimport


 

Concessies

Dat de Pi Zero zo klein is, is het gevolg van een flink aantal concessies, met name aan de aansluitingen - en die mis je wel. Zo erg zelfs, dat je je afvraagt of het het wel waard is om de Zero te kopen.

Voor de meeste projecten die je wil overzetten heb je genoeg aan de aansluitingen, mits je converters kunt vinden. Je loopt echter tegen een groter probleem aan als je de 40-pins connectoren wil gebruiken. Die zitten namelijk niet op de Zero, al zijn de aansluitingen ervoor wel aanwezig. Je zult de connectoren dus zelf moeten solderen op het bordje - geen gemakkelijke taak, en eentje waarmee je zeker op zo'n klein bordje al snel schade kunt veroorzaken.
 

Oppassen met de soldeerbout

Je moet goed weten hoe je met je soldeerbout overweg moet, je moet heel secuur werken... Eigenlijk is het het risico niet waard om het te proberen, je kunt beter je oude project houden als dat afhankelijk is van de connectoren.
 

Minder rekenkracht

Wat betreft de rekenkracht van het apparaat zit je op hetzelfde niveau als de eerste Raspberry Pi. De Zero heeft precies dezelfde BCM2835-CPU van Broadcom met een ARM11-core van 1 GHz, die minder krachtig is dan de quadcore ARM Cortex A7-processor van de Pi B+ 2. De Zero heeft bovendien de helft minder werkgeheugen (512 MB).

Voor sommige zwaardere projecten ga je dat wel merken, maar de Pi Zero is ook niet bedoeld om te dienen als vervanger van zijn grotere broer. Als je je computertje wil gebruiken om één kleine taak uit te voeren, dan is de Zero perfect. Wil je liever leren programmeren, dan kun je beter 3 tientjes extra uitgeven om een 'échte' Pi te kopen.

© PXimport


 

Misleidende lage prijs

Laat je overigens niet misleiden door de prijs van 5 euro waarmee het apparaatje nu wordt aangeprezen. In de praktijk ben je namelijk veel meer geld kwijt aan de Zero. Tel er namelijk bij op dat je nog verzendkosten moet betalen, want verkopers verliezen er alleen maar geld op als ze de verzendkosten voor eigen rekening nemen.

Maar het is vooral het grote aantal aansluitingen die je nog in huis moet halen als je iets nuttigs met de Pi Zero wil doen. Je hebt converters nodig om van micro-usb naar reguliere usb te gaan, je hebt een hub nodig als je meerdere aansluitingen wil gebruiken, je hebt een usb-to-ethernet nodig nodig als je op internet wil, micro-hdmi-to-hdmi als je beeld wil, geluid is praktisch onmogelijk op het apparaat te krijgen, en je moet de pinnetjes ook apart kopen.
 

Doel van de Pi

Waarvoor is de Pi Zero dan bedoeld? Vooral als tussenstuk. De Zero is geen computer die je als mediaspeler kunt gebruiken, geen educatief apparaatje waarmee je kunt leren programmeren, en geen 'computer die je overal mee naartoe kunt nemen'. De Pi Zero kan bepaalde domotica-projecten overnemen als die slechts één taak hebben, bijvoorbeeld om een koffiezetapparaat iedere dag om 07.00 aan te laten springen. Je programmeert dat allemaal op een computer of een andere Pi.

Wil je dat koffiezetapparaat echter kunnen programmeren via een app, dan wordt het al lastiger. Je hebt dan namelijk al een internet-aansluiting nodig en dan wordt de Pi Zero al een stuk minder interessant.

© PXimport


 

Hebbeding

De Pi Zero lijkt dan vooral ook een leuk hebbeding, dat geen bestaand probleem oplost, maar die erg leuk is om te hebben. Het is al de moeite waard om hem in je hand te houden en te bedenken dat dit apparaatje meer rekenkracht heeft dan de eerste computers die hele kamers vulden. En ach, wat is 5 euro nou helemaal?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten