Review: De Raspberry Pi 3 is een goede update in hetzelfde jasje

Als je de Raspberry Pi 3 voor het eerst uit zijn verpakking haalt, zie je weinig nieuws. Het apparaatje lijkt ontzettend veel op zijn voorganger, en je betaalt er dezelfde prijs voor. Tijd om eens aan de gang te gaan met het kleine domotica-computertje om te kijken wat er precies nieuw is.

Een half jaar geleden kregen we al de Raspberry Pi Zero in handen, een kleine en vooral veel goedkopere variant van de bestaande Pi's. De Pi Zero bleek in de praktijk echter amper bruikbaar, want het apparaatje had vrijwel geen aansluitingen en een trage processor. De Zero was dan ook een leuk tussentijds apparaat, maar niet iets waar we serieus mee konden werken.

Dat is wel anders met de Pi 3, het meest recente model van de domotica-computer. Die ziet er namelijk ouderwets 'groot' uit, en heeft genoeg aansluitingen voor de basiszaken als usb en internet. Het mooie aan het feit dat de Pi 3 hetzelfde ontwerp heeft, is dat je bestaande cases nog steeds kunt gebruiken.
 

Zelfde aansluitingen

Qua uiterlijk is er dan ook praktisch niets veranderd aan het apparaat. Er zitten nog steeds 4 usb-poorten op, een ethernetpoort, en een hdmi-uitgang. Ook de bekende 40 pins-connectoren zitten weer op het apparaat, waarop het op het eerste gezicht lijkt alsof je de meeste projecten gewoon 1-op-1 kunt overzetten.
 

Ander sd-slot

Het nieuwe sd-slot is een kleine, maar erg fijne verbetering

Opvallend is wel dat het sd-slot veranderd is. In de gleuf van de oude Pi 2 zat nog een veertje waarmee je het kaartje eruit kon klikken, maar dat bleek vaak stuk te gaan. In de nieuwe Pi 3 is dat veertje weggehaald, waardoor je je sd-kaart er zo in schuift.
 

Grotere image

Die sd-kaart moet dit keer wel een stuk groter zijn. Mede door de extra libraries voor wifi en bluetooth is de nieuwe versie van NOOBs meer dan 8 GB waardoor je een kaartje van minimaal 16 GB nodig hebt. Het grootste gedeelte van die grotere capaciteit ligt daarentegen in het feit dat de nieuwe NOOBs onder andere ook Windows 10 IoT Core bevat, de domotica-versie van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Oude versies van bijvoorbeeld Raspbian werken wel goed op het apparaatje.
 

Wifi en bluetooth

Wifi werkt goed. Bluetooth nog niet

Die wifi- en bluetooth-module zijn de grootste en belangrijkste verandering van de Pi, want je kunt het apparaat nu draadloos verbinden met internet of externe apparaten. Het wifi werkt vooralsnog stabiel en direct out of the box, maar voor bluetooth zit er in Raspbian nog geen UX waardoor je dat alleen via de terminal kunt gebruiken. Bovendien is het verbinden met apparaten makkelijk, maar het zelf uitzenden van een bluetooth-signaal door de Pi is nog een hele opgave.
 

Snellere processor

De processor van de Pi is een stuk sneller. De Broadcom BCM2837 heeft een kloksnelheid van 1,2 GHz (tegenover 900 MHz van zijn voorganger), en dat is in benchmarks zeker te merken. Het apparaat draait zo makkelijk 40 tot 45% sneller dan de eerdere Pi.

Wil je weten hoe snel het apparaat echt is? Bekijk dan hier de benchmarks van de Raspberry Pi 3!
 

Gebreken

Fans van het domoticacomputertje vragen ook al jaren om een snellere ethernetpoort. Die ondersteunt nu alleen nog 10/100, maar veel gebruikers hoopten alsnog op een gigabit-verbinding. Er zit echter nog steeds een langzamere verbinding op het bord, die bovendien wordt aangestuurd door de usb-poorten. Je kunt je ook afvragen of je voor de meeste streamingdiensten wel echt behoefte hebt aan een gigabit-verbinding - zeker ook omdat de Pi 3 nog geen 4k-video ondersteunt.
 

Niet perfect - maar wel leuk

Ook het feit dat de usb-poorten nog steeds slechts 2.0 zijn, vinden we jammer. Het is logisch, want ondanks de duurdere processor en de toevoeging van wifi en bluetooth blijft de Raspberry Pi 3 nog steeds te koop voor dezelfde prijs, en dan moet je ergens op bezuinigen. De Raspberry Pi 3 is dus nog steeds niet perfect - maar wel één van de leukste domotica-computertjes die je kunt kopen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten